Sikeres szoptatás császármetszés után is – 2. rész

Császármetszéses szülés miatt a mamák gyakran úgy érzik, hogy kimaradtak a szülés élményéből. Sokat ronthat a helyzeten, ha ezután csak 12–24 óra múlva, vagy esetleg még később szoptathatják meg a kicsit.

Cikkünk 1. részét ITT olvashatja!

Jó, ha tudják

Kérjen segítséget és ne csüggedjen ha:

  • műtét után kissé eltolódik a babával az ismerkedés és nem lehet azonnal egy szobában a babával,
  • teje nem a 2-3. hanem a 4-5. napon lövell be,
  • a csecsemője aluszékony, nem szopik hatékonyan,
  • fájdalma van, nehezen tud mozogni és kényelmesen elhelyezkedni a műtéti seb miatt.

Altatásban végzett császármetszés után az anya tudati állapota határozza meg, hogy mikor kezdhet el szoptatni. Nagyon ritkán, általában ha valamilyen váratlan szövődmény lép fel szülés közben, ami miatt sürgősen el kell végezni a műtétet, akkor altatják csak el az édesanyát.

Gerincvelői érzéstelenítés során a kismama ébren van, ezért az a jó, ha újszülöttjét minél hamarabb megszoptathatja.
A mamának jogában áll kérni a szülészeten dolgozóktól, hogy adják oda a picit és segítsenek az első mellre helyezésnél, ami csökkenti a negatív élményt és érzelmeket. Szükség van a szülésznők, gyermekápolónők, védőnők tapasztalatára és segítségére, hogy a kényelmes testhelyzetet megvalósítva az újszülöttet mellre tegyék.
A babák szopási készségét a műtét alatt kapott anyai gyógyszerek csak átmenetileg befolyásolhatják.

Sajnos a mamától külön elhelyezett újszülöttet néhány szülészeten megitatják cumisüvegből cukros vízzel, emiatt esetleg nem az anyai mellre alakul ki a korai bevésődés, az úgynevezett imprinting, hanem a cumisüvegre. Ráadásul a folyadék eltelíti a picit, ezért csak később lesz igénye a szopásra. Kérjen mielőbb a babával közös rooming-in elhelyezést.

Amikor késik az első mellre helyezés 2-3 óránként kb. 10 percet fejjen mindkét mellből, hogy segítse a tej megindulását. Fontos, hogy a lefejt anyatej minden cseppjét itassák meg a babával, lehetőleg szoptatásbarát itatóból!

A csodás oxitocin hatásai

Bizonyítást nyert, hogy az agyalapi mirigyben termelődő hormon, az oxitocin, a méhre és a mellre gyakorolt hatásán túl a viselkedést is szabályozza. Csökkenti a félelmet, a szorongást, növeli az önbizalmat, segíti a sebgyógyulást. A bőrkontaktus és a szoptatás emeli az anyai szervezetben termelődő oxitocin szintjét, ami miatt a lepény megszületése is gyorsabb és kevesebb lesz a vérzés. A magasabb oxitocinszint miatt melegebb lesz az anyai mellen a bőrhőmérséklet, ami miatt a bőrkontaktus során ez „élő inkubátor” lesz a babának. Az oxitocin hatására az édesanya teje hamarabb indul be és könnyebben találja meg az összhangot a babával, gyorsabban alakul ki az anya-gyerek kötődés. A baba hallja az édesanyja ismerős szívverését, ami miatt nyugodtabb lesz. Az anyai szeretet megnyilvánulásai, az érintés, simítás miatt a picik kevésbé sírnak és gyorsabban stabilizálódnak.

Szülésznői tanácsok

  1. Nyugodjon meg, azért mert császármetszéssel szült, ugyanolyan jó édesanya lesz, mint aki természetes módon hozta világra gyermekét.
  2. Már a korai éhségjelekre tegyék mellre a babát, ne várják meg, hogy sírjon. Ezek a kézfej szopogatása, a fej forgatása, cuppogás, nyalogatás.
  3. Abban az esetben, ha a baba nem lehet együtt önnel, fejjen rendszeresen. Fejésre olyan mellszívót ajánlok, melynek stimuláló és fejő üzemmódja is van.
  4. A lefejt előtejet, majd az anyatejet csak szoptatásbarát itatóból (pl. Svéditató, Spilly Spoon kanál) itassák meg a babával. Ezek az eszközök nem zavarják meg a picik szopási készségét!

All inclusive ellátás

Szülés után néhány napon belül a szülészetről otthonába távozhat a kismama. Szervezzék meg a családdal, barátokkal összefogva, hogy biztosítsanak a részére all inclusive ellátást. Fontos, hogy semmi mással ne kelljen foglalkoznia, „csak” a baba szoptatásával. Így lesz ideje a gyakori mellre helyezésre, kapkodás, idegeskedés, kimerültség nélkül, ami a sikeres szoptatás garanciája.

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő

Szponzorált cikk