Sikeres szoptatás császármetszés után is – 1. rész

A császármetszés hazánkban a leggyakoribb műtét, 2014-ben a szülések 37,2%-a. A trendeket ismerve a következő években biztos 40% körüli lesz ez az arány.

Vajon Julius Caesar császármetszéssel született? Ez valószínűtlen, hiszen az ókori Róma szülészei és bábái ismerték a módszert, de azt csak haldokló vagy halott anyánál alkalmazhatták. Caesar édesanyja nemcsak jelentős befolyással volt fia életére, mert tanácsadója is volt, de idős életkorban hunyt el, fia csak 10 évvel élte túl őt. Caesarnak komoly érdeme van abban, hogy törvénybe foglaltatta azt a kötelezettséget, hogy a haldokló vagy halott anyából ki kell metszeni a magzatot. A császármetszés kifejezés nem tőle származik, hanem a caedere „metszeni” (latin) szóból.

A császármetszés leggyakoribb okai

  • Fejlett magzati diagnosztika, ami lehetővé teszi az esetlegesen fellépő veszélyek korai felismerését.
  • A szülő édesanyák idősebb életkora.
  • A műtét technológiája, érzéstelenítése egyre biztonságosabb, ami miatt nagymértékben csökkennek a műtét utáni szövődmények.
  • A várandósok félnek a szülési fájdalomtól.
  • Természetesen született, sérült gyermek van a családban vagy a baráti körben, ezért alakul ki a mamában a császármetszés igénye.
  • A szülészorvosok közül többen tartanak attól, hogy ha hüvelyi szülés után valamilyen szövődmény lép fel, könnyebben elmarasztalják őket.
  • Az édesanyák egyre tudatosabbak és úgy érzik, hogy joguk van megválasztani szülésük módját és orvosi javallat nélkül is kérni a császármetszést.

Önbizalommal, harmonikusan

Császármetszéses szülés után a kismamák gyakran úgy érzik, hogy kimaradtak a szülés élményéből és félelmük is van a szoptatás miatt. A legfontosabb, hogy higgyen magában: képes lesz a legtökéletesebb módon szoptatással, kizárólag anyatejjel táplálni a babát. Akarjon szoptatni és ebben támogassa párja és családja is! Egészségügyi szakembereken kívül olyan édesanyák tanácsát kérje, akik sikeresen szoptattak.

Felkészülés a szoptatásra

Már a várandós időszakban figyeljen mellbimbója állapotára. A bimbó bőre gyakran szárazzá válik már ezen időszak alatt. Ilyen esetben mindenképpen kezelni szükséges a bimbót, hogy puha, nyúlékony, hidratált legyen a szülés idejére. A száraz, merev bimbó nagyon sérülékeny, hamar bereped, főleg a szoptatás megkezdésekor. A mellbimbót a baba szopáskor 2-3 szorosára megnyújtja és nyelvével hullámszerű mozgással felpréseli a szájpadlására. Ezzel a nyelvmozgással és a szájában lévő vákuummal üríti a tejet. Mellbimbóra 100% tiszta HPA lanolint kenjen, ha szükséges már a várandós időszakban. Az ilyen krém nem tartalmaz adalékanyagot, tartósítószert, de még a víz is ki van vonva belőle. Ezen tulajdonsága miatt a bimbó a bekent felület alatt a bőr mélyebb rétegeiben lévő vízzel természetes módon hidratálódik, megújul. Fontos, hogy nem jöhet létre kérges varasodás majd hegesedés sem. Azok a hegek, amelyek levegőnek vannak kitéve mindig varasodnak, hegesednek. A var nem az egészséges gyógyulás jele, hanem akadálya annak, hogy a bőr újra ép legyen.

Mindenképpen olyan krémet használjon, amit szoptatás előtt nem kell lemosni, mert a tisztogatás közben tovább sérül a bimbó.
A fejésre való felkészülés fontosabb lehet császármetszéses szülés esetén. Akkor, ha késik az első mellre helyezés, szükségessé válik a fejés. Mindenképpen tájékozódjon a várandós időszak alatt, hogy ha szüksége lesz mellszívóra, milyet vásároljon önnek a család. A jó mellszívónak stimuláló és fejő üzemmódja is van, szívófeje nem kemény, ezért jól felfekszik a mellre. Szükség esetén tudnak hozzá kisebb vagy nagyobb méretű szívótölcsért vásárolni, hogy hatékony legyen a tejürülés.

Cikkünk 2. részét ITT olvashatja!

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő