Bébipapi…februárra

Főzni jó! Babáknak, kicsi gyereknek sem nehéz, de tudatosságot és felelősséget igényel. Sőt, még az sem biztos, hogy mindig külön kell főzni a picinek. A családnak elkészített étel „babásítása” is sokszor lehet megoldás.

Cékla

Kitűnő vitamin- és ásványianyag-forrás, antioxidáns tulajdonságú, fokozza az ellenálló képességet, étvágyjavító (folsav), bőrszépítő (szilícium), rákellenes hatással bír (vörös festékanyaga okán). Az alaposan (kefével) megmosott céklát lehetőleg héjában főzzük meg, és csak ezután hámozzuk le. A nyers cékla kicsavart leve a zöldségitalok egészséges kiegészítője lehet.

Mikortól adható?

A burgonya, sárgarépa, sütőtök bevezetése után jöhet a cékla.

Céklafőzelék

Hozzávalók: bébi cékla, köménymag, só, szalonnazsír, fokhagyma, zabpehely, pirospaprika, só, bors, zöldségpor.
Elkészítés: 5-6 sötétpiros bébi céklát köménymaggal ízesített sós vízben puhára főzünk. Forró szalonnazsíron (vagy olajon) megfuttatunk 2 gerezd aprított fokhagymagerezdet, rászórunk 4-5 evőkanálnyi durvára darált zabpelyhet, csipetnyi pirospaprikát, és jól összekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje a zabot. Sóval, borssal és kiskanálnyi zöldségporral ízesítve puhára főzzük. A céklát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn legyaluljuk, és a mártásalaphoz adjuk. Jól összefőzzük, citromlével vagy balzsamecettel pikánssá savanyítjuk. Tálaláskor tormás tejszínnel meglocsoljuk és hagymacsírával díszítjük. Főtt hússal, sonkával tálaljuk.

Céklasaláta

Hozzávalók: Cékla, sárgarépa, alma, citrom, só, cukor, kömény, csíraolaj, kefir.
Elkészítés: 2 evőkanál főtt, reszelt céklát, 2 evőkanál reszelt sárgarépát és 1 reszelt almát összekeverünk.
Fűszerezzük 1 evőkanál citromlével, pici sóval, pici cukorral, csipetnyi őrölt köménnyel és 1 mokkáskanál csíraolajjal. tálaláskor kefirrel meglocsoljuk.
Fogatlan babáknak turmixgéppel pépesítjük. Értékes tápanyagokban, gazdag védőanyagokban, ízletes uzsonna vagy salátapótló szósz húsételek mellé.
Egyéves kor után 1 evőkanál tejszínes tormával dúsítjuk.

Citrusfélék

A citrom, narancs, kivi, mandarin, grépfrút köztudottan gazdag C-vitamin- és növényirost-hordozók, vírusellenes és üdítő hatású gyümölcsök. Jótékony hatásukat azonban csak az érett, frissen szedett és nyersen elfogyasztott gyümölcsök fejthetik ki. Csak akkor válnak egészségünkre, ha biotermést választunk, és azt is alaposan megmossuk. Reszelt héjuk nélkülözhetetlen ízesítője a süteményeknek, savaik nagy hatással vannak a gyümölcsök és zöldségek színeinek élénkítésére. Néhány kiskanálnyi mennyiségben italok, desszertek ízesítésére 4–6 hónapos kortól ajánlható. Savasító és allergizáló hatásuk miatt nagyobb babáknak is csak alkalmanként, kis mennyiségben és egymással váltogatva kínáljuk.

Mikortól adható?

Néhány kiskanálnyi mennyiségben az érzékenységtől függően italok, desszertek ízesítésére 4–6 hónapos kortól ajánlható.

Meggyel és naranccsal készült banánturmix

Egy érett, megmosott és meghámozott banánt 10 szem meggyel, fél narancs és fél citrom levével 1-2 teáskanál mézzel, csipetnyi fahéjjal (ez el is maradhat) összeturmixolunk. Laktató tízórai. Nagyétkű babáknak piskótával kínáljuk. Reggeli ital céljából csipketeával vagy ásványvízzel hígítjuk.

Citrommáz vagy narancsmáz süteményre

Hozzávalók: Citrom vagy narancs, cukor.
Elkészítés: 1 citrom levét vagy 1 narancs levét 30 deka cukorral addig keverjük (elektromos habverővel), amíg nagyon sűrű, fényes, fehér és nehezen folyó masszát kapunk. A citromlétől fehér és enyhén savanyú lesz, a narancslé sárgára festi a cukrot. A színes cukormázat az elkészült sütemény tetejére csorgatjuk, késsel elsimítjuk, és amikor félig megszáradt, éles késsel bevonalazzuk a szeletek helyét, mert ha teljesen megkeményedik, szeleteléskor összetörne.

Bébipapi alapművelet

Passzírozás: A passzírozás célja, hogy a baba emésztését megterhelő durvább rostokat szétnyomjuk.
Az áttöréshez drót- és szőrszitát vagy passzírozógépet használunk. A főtt anyagokat legkönnyebb még forró állapotban áttörni.

A könyv most 10% kedvezménnyel rendelhető meg a Galenus webáruházban!

Forrás: Dr. Kerekes Judit: Jó étel jó élet c. könyve