Anya, fáj a fülem!

A középfülgyulladás az egyik leggyakoribb gyermekbetegség. Gyakoriságát magyarázza az a tény, hogy az elhúzódó náthás betegség szövődményeként alakul ki.

A nátha ráterjedhet az orr körüli üregekre, főként az arcüregre, a középfülre és az orrmandulára is. Az orrmandula, valamint a légcső és a hörgők gyulladása társulhat a náthához. Az orr és a fül közötti anatómiai összeköttetés, a fülkürt is hurutossá válik.

Egy kis anatómia

A kisgyermekek gyengébb ellenálló képességén túl a fülbetegségre való hajlamot magyarázza az is, hogy ebben az életkorban a fülkürt rövidebb, tágabb és egyenesebb lefutású, mint felnőttkorban. A pici babák hanyattfekvő testhelyzete miatt a váladék hátracsorog az orrüregbe. Az orr öntisztuló rendszere is hátrafelé, az orrgarat felé irányul, és az orrfenék is hátrafelé lejt. Ezért a kórokozókkal telített orrváladék lefolyik a fülkürt hátul lévő nyílása felé.

Recseg, ropog, pattog

A nátha kapcsán az orrdugulás miatt pattog, recseg, ropog a fülkürt, és átmenetileg gyengül a hallás. A pangó orrváladék és a duzzadt nyálkahártya együttesen akadályozza az orrlégzést, és a középfül szellőzését. Ennek számtalan szövődménye lehet. A középfülből felszívódó levegő, miután nem kap utánpótlást a csatorna elzáródása miatt, a testnedvek beáramlását eredményezi a középfülbe. Ez a folyamat nem jár lázzal, és nem is jár erős fájdalommal. Rövid ideig tartó hasító fájdalom lehetséges. Főként teltségérzés van a fülben, csökkent hallással. Kisgyermekek figyelmetlensége, hangos beszéde, hangos tévéhallgatása figyelmeztető jel lehet.

Az orrmandula mint közvetítő

Nátha idején az orrnyálkahártya gyulladásos duzzanata jelentősen szűkíti az egyébként is piciny orr járatait, és az orrmandula is gátolja az orrüreg és a fülkürt szellőzését. Az orrmandula az orrüreg hátsó részén a fülkürtnyílás közelében helyezkedik el, és a náthánál részt vesz a hátracsorgó váladékban lévő kórokozók tovaterjedésének megakadályozásában. Eközben megduzzad, majd a nátha elmúltával a gyulladásos vizenyő, akárcsak az orrnyálkahártya duzzanata is megszűnik. A duzzadt orrmandula is akadályozza a fülkürt szellőzését, de szerencsés esetben ez nem tart tovább, mint maga a nátha.

A felnőttkor küszöbén, a kamaszkor végén ez a kis nyirokszerv magától visszafejlődik, de addig nagyon aktívan részt vesz a felső légúti gyulladásos folyamatok elleni harcban. Ha a sorozatos gyulladások miatt tartósan megnagyobbodik, akadályozza a fülkürt szellőzését. Ez a magyarázata annak, hogy a gyermekkori középfülhurut hátterében sokszor felmerül az orrmandula közvetítő szerepe. Ennek eldöntésére a nátha gyógyulása után néhány héttel célszerű a középfül vizsgálata és az orrmandula nagyságának ellenőrzése.

Fontos a megelőzés

A testnedvekkel teli középfülnek az az igazi veszélye, hogy befertőződhet, így további fülbetegség forrásává válhat. Ezért törekszünk minden lehetséges módon arra, hogy a középfülgyulladást megelőzzük. Ezt a nátha mielőbbi kezelésével tudjuk elérni.

Három teendőnk van:

  1. Orrszívás: ha a gyermek még nem tudja kifújni az orrát, le kell szívni orrszívóval az orrváladékát. Az ehhez szükséges orrhigiénés eszközök többféle variációban beszerezhetők. Rendszeres használatuk sok fülbetegségtől menti meg a gyermekeket.
  2. Spray használata: gyakran észleljük, hogy orrleszívás után még szortyog a gyermek orra. Ezt két dolog okozza: a bennrekedt váladék és a megduzzadt orrnyálkahártya. Beszerezhetünk a patikában mindkét probléma ellen egyidejűleg ható orrspray-t.
  3. Fülmelegítés: nátha kapcsán is célszerű mindkét fület egyszerre melegíteni, hiszen mindkettő veszélyben van. Ennek hatására javul a fülkürt szellőzése, csökken a teltségérzés a fülben, az enyhe fájdalom megszűnik, az erős fájdalom mérséklődik. Naponta többször húsz percre tegyék a gyermek fejére a szintén gyógyszertárban beszerezhető gyógysapkát, a felmelegített betétekkel. Ingerterápiaként működik, hatékony segítség az otthoni fülfájdalom-csillapításban és a középfülbetegség megelőzésében.

 

Dr. Somi Ildikó
gyermek fül-orr-gége szakorvos