A vasterápia hatása a szervezetre

Fotó: 123rf.com

Ideális esetben a vas a táplálékkal jut a szervezetbe, de vannak helyzetek, időszakok, amikor vaspótlásra van szükség.

Ha valaki sápadt, fáradékony, erőtlen vagy fejfájással küzd, akkor gyakran vashiány áll a tünet(ek) hátterében. Az előbbi figyelmeztető jelek mellett a körmök töredezettsége, a hajhullás vagy a fertőző betegségekre való fogékonyság is utalhat vashiányra. A havi vérzés miatti vérvesztéssel összefüggő módon a nőknél gyakoribb a vashiány, mint a férfiaknál. A terhesség és a szoptatás – egyébként normális vasszinttel rendelkező nőknél is – a tartalékok felélésével járhat, ami vaspótlást tehet szükségessé.

Ideális esetben a táplálékkal jut be a szervezetbe a vas. A húsételek, különösképpen a vörös húsok, a belsőségek (pl. máj), a halak és a tojás tartalmaznak magas koncentrációban vasat. A zöldségek, gyümölcsök vastartalma jelentősen alacsonyabb, így a vashiány a vegetáriánusoknál jóval gyakoribb, mint a vegyes táplálkozásúaknál. A vaspótlás szempontjából az állati eredetű ételek előnyben részesítendők, mivel az állati eredetű, úgynevezett „hemvas” jobban felszívódik és hasznosul a szervezetben, mint a növényi eredetű, úgynevezett „nem hemvas”.

Fotó: 123rf.com

A vaspótló készítmény bevételének a vasfelszívódás maximalizálása érdekében lehetőség szerint éhgyomorra kell történnie, pl. reggeli előtt fél órával. Mivel a fémes íz, mint mellékhatás sokakat zavar, ez a kellemetlenség a délelőtti órákban – a reggelit kb. 2 órával követően – de üres gyomorra történő bevétellel valamelyest elnyomható. Ismert, hogy a vas vékonybélből történő felszívódását a C-vitamin elősegíti. Ezért ajánlott a vaskészítményeket C-vitaminnal együtt alkalmazni.

Ha valaki vaspótlásra szorul, nem szabad türelmetlennek lennie! A vasterápia hatása nem jelentkezik pillanatszerűen, legalább nyolc hétig tartanak a kúrák, és csak néhány hónap múlva mutatható ki a vaspótló szerek hatása, a vastartalékok rendeződése. Közben négyhetente általában ismételt vérvételek történnek a vasháztartás javulásának nyomon követésére.

Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerész