Ha a kicsi nehezen kap levegőt

A nátha és a következményes orrdugulás minden életkorban előfordul, de igazán a kisgyermekek körében gyakori.
Gyermek fül-orr-gégészként azt tapasztalom, hogy az orrlégzés javítása nem mindig egyszerű feladat…

Az orrüreg belsejét képező nyálkahártya nagyon hajlamos a gyors megvastagodásra minden külső ártalom, izgalom, irritáció hatására.

  • Szűkületet okozhat az orrüregben az arcüregből kitüremkedő gyulladásos eredetű nyálkahártya duzzanat. Ezt nevezzük polipnak.
  • Szerencsére ritkán, de előfordul, hogy kisgyermekek apró játékdarabokat, magvakat dugnak az orrocskájukba, ami bennreked és akadályozza az orrlégzést.
  • Az orrüreget bélelő nyálkahártya vizenyős duzzanata gyulladásos és allergiás okból is kialakulhat. A két előidéző ok egyszerre, illetve egymást követően is létrejöhet.

Ettől dagadhat meg az orrmandula

Gyermekkorban az orrgaratban lévő kis nyirokszövet, az orrmandula igen aktív és követi az orrban és a melléküregekben lévő gyulladásos folyamatokat, miközben megduzzad, és rész vesz az immunrendszer munkájában. A duzzanata is akadályozza az orrlégzést. A gyakori elhúzódó nátha és orrmelléküreg gyulladás miatt az orrfenéken hátracsordogáló kórokozókkal telített váladék folyamatosan dolgoztatja az orrmandulát és ennek a következménye, hogy ez a kis nyirokszerv megnagyobbodik.

Felnőttkorban az orrmandula szerepe már nem számottevő. Feladatát betöltve a pubertás kor végén nyugalmi állapotba kerül és megkisebbedik.

Ha az orrsövény ferde

A szabad orrlégzést gyakran akadályozza az orrsövény ferdesége. Előfordul, hogy az orrsövény görbülete mindkét oldalon szűkületet okoz, annak összes következményével (horkolás, fejfájás, orrhangzós beszéd, szaglási zavar, stb.). Műtéttel jól korrigálható, de csak a pubertás kor után szokás elvégezni.

Az elhúzódó nátha következményei ellen: orrhigiéné

Fotó: Nosiboo orrszívó

Kisgyermekek gátolt orrlégzését a legtöbb esetben az elhúzódó nátha kapcsán kialakuló orrmelléküreg-gyulladás és következményes orrmandula duzzanat együttesen okozza. Az orrüreg jó működése a szervezet oxigénellátásának előfeltétele, ami meghatározza a gyermek fizikai és szellemi fejlődését. Ennek érdekében fokozott figyelmet kell fordítanunk az orrlégzésre.

Ez a felismerés Dr. Miriszlai Ernő gyermek fü-orr-gégész professzor munkájának eredménye, és munkatársai viszik tovább az orrhigiéne zászlaját. Ennek köszönhető, hogy a gyakori náthás és köhögős gyermekbetegségek szövődményei nem súlyosak, és bízom abban, hogy egyre ritkábban fordulnak elő.

A Miriszlai-iskola alapelve, hogy mindaddig, amíg a gyermek nem tud hatékonyan orrot fújni, az orrváladékot naponta többször le kell szívni porszívós orrszívóval, vagy a kis motoros orrszívók segítségével. Körülbelül annyiszor, ahányszor egy felnőtt kifújná az orrát, ha náthás. Az orrszívót a használat után gondosan fertőtleníteni kell.

A nyálkahártya duzzanata ellen: orrspray

A váladék felhalmozódás mellett az orrüreget bélelő nyálkahártya duzzanat is szűkíti az orrjáratokat. Ennek kompenzálására hatékony, könnyen és gyorsan adagolható orrszpray-t célszerű használni. De hogyan?

Mindenki azt hiszi, hogy akkor tudja igazán jól bejuttatni a gyógyszert, ha a flakon csúcsát bedugja orrnyílásba. Ne tegye! Ezzel ugyanis az adagoló pumpára tapadó kórokozókat minden használatnál újra bevisszük az orrba még akkor is, ha lemossuk a váladékot. Egy óvodás gyermek mondta egyszer: „Doktor néni! Mi malacorrot csinálunk úgy, hogy felemeljük a nózim csúcsát, és messziről, fújjuk be a gyógyszert.” Zseniális! Mondtam, és azóta már a TV-ben, a sajtóban és a mesekönyvemben is közhírré tettem a malacorrot. Természetesen a rendelőmben is mindenkinek ezt javaslom. Próbálják ki önök is, hiszen így nem okoznak kellemetlenséget sem a gyermekeknek, sőt saját maguknak sem az orrszpray használatával, és ami a legfontosabb, nem visszük vissza a kórokozókat az orrba! Egyúttal az orrhigiéné legfontosabb szabályának is eleget tettek a szabad orrlégzés érdekében.

Dr. Somi Ildikó
gyermek fül-orr-gégész
szakorvos