Amikor a legkisebb náthás

Egyre gyakoribb, hogy érett, normál súllyal született baba már a kórházból náthásan érkezik haza. Nagy izgalmat okoz ez a látszólag banális gond az egész családnak, de főként az első gyermekes, fiatal kismamáknak.

Nem elsősorban az orrfolyás jelent problémát, hanem az orrdugulás, ami az újszülött táplálását, mellből való szopását akadályozza. Bizonyára nem minden fiatal anyuka tudja, hogy a csecsemő kizárólag az orrán tud levegőt venni. A szájlégzést csupán hónapokkal később sajátítja el.

Szopás közben tehát az a legfontosabb, hogy az orrjáratok tiszták, így a levegő számára szabadon átjárhatók legyenek. Ebből következik, hogy a náthás baba számára – bármilyen éhes is – nem jelent örömet az evés. Rövid ideig és keveset szopik, közben fel-felsír – súlya emiatt nem gyarapszik megfelelően, és nyugtalanul alszik.

Az újszülött szabad orrlégzésének jelentősége egy nagyon ritkán előforduló kórképpel, a veleszületett hátsó orrüreg-elzáródással (koanális artéria) jól érzékeltethető. Külső látható jel nélkül, az orrjáratok belső – hátsó részén, az orrsövény egyik vagy mindkét oldalán a fejlődés során hártyás, illetve csontos elzáródás alakul ki. Ez a fejlődési rendellenesség többnyire nem társul más tünetekkel.
A féloldali elzáródás nem jelent komoly problémát, ha azonban mindkét oldalon jelentkezik, az a csöppség életét veszélyezteti.
Közvetlenül a születést követően az egészséges gyermek a kitisztított orron át mélyet lélegzik, és bőrszíne piros lesz. Ha az újszülött orra mindkét oldalon elzáródott, ez a mechanizmus nem működik, a csecsemő bőrszíne kékes lesz, és nem sír fel egészségesen. Az orrába vezetett szonda segítségével másodpercek tört része alatt kiderítik az okot, és a fulladásveszélyt elhárítják. Erre természetesen minden szülészeti osztály fel van készülve.

Használjunk maszkot

A kórházból náthásan hazatérő pici gyermek orrváladékában gyakran található baktériumok. Lehetséges, hogy a szülőcsatornából kerültek oda, de a higiénés szabályok alkalmazása során is előfordulhat hiba.

  • A mell és a kéz tisztán tartására fokozottan ügyelni kell szoptatáskor.
  • A náthás kismama a baba közelében használjon maszkot.
  • A családtagok is tartsák be a legalapvetőbb higiénés szabályokat a kicsi körül!
  • Ne vegyük a szánkba a cumiját, és a náthás nagy testvér még a kisgyermek kezét se puszilgassa, mert rátelepedhetnek a bacilusok.
  • Lényeges az orrváladék rendszeres valamint alapos eltávolítása. Ezzel ugyanis a váladékban lévő kórokozók tömegétől szabadítjuk meg a babát.

Orrspray és orrcsepp

Mikor adjunk orrcseppet, illetve orrspray-t a gyermeknek, az orrváladék leszívása előtt vagy után?

Véleményem szerint mindkét alkalommal célszerű. A leszívás előtt bejuttatva oldja a váladékot, utána pedig a tiszta orrban lelohasztja a nyálkahártya-duzzanatot. Az orr körül elhelyezkedő, már újszülött korban létező, apró üregrendszer szellőzését is lehetővé teszi. A nátha enyhítésére az élettani só vagy a tengervíz orrba spriccelése is javallott. A váladékkal teli orrba cseppentett gyógyszer nem képes eljutni a nyálkahártyáig, mivel előbbi filmszerű réteg formájában elzárja attól, ezért a hatása nem tud érvényesülni. Ezért fontos leszívni minden szoptatás előtt a náthás kisbaba orrváladékát. Ez nem fokozza az orrváladék termelődést. A jó orrlégzés a zavartalan szoptatás előfeltétele.

Szabad légutak

Sokan panaszolják, hogy még a váladék leszívása után sem szűnik meg teljesen az orrdugulás. Ennek oka az orrüreget bélelő nyálkahártya gyulladásos, vizenyős duzzanata. Megszüntetésére a leszívás után a nyálkahártyát lelohasztó, funkcióját serkentő gyógyszerkészítményt célszerű az orrüregbe juttatni.

Újszülött korban az orrváladék eltávolítása ugyanúgy történik, mint a nagyobb gyermekeknél, csak sokkal óvatosabban.
A szívás erőssége nem kell, hogy túl nagy legyen, hiszen a váladék hígan folyó, nyákos állagú.

Nemrégiben az orrváladék leszívásához szükséges eszközök tárháza egy kis motoros orrszívóval bővült. Magam is kipróbáltam, és amennyiben a leírás szerint használjuk, kielégítően működik. Fontos, hogy az egyik orrfelet elzárva illesszük az orrbemenethez, és közben a másik oldalt is befogjuk az ujjunkkal. Így hatékony igazán. A kitisztított orrjáratba a kornak megfelelő orrsprayt javasolt bejuttatni. Ha a nátha és az orrdugulás heteken át elhúzódik, akkor célszerű gyermek fül-orr gégész szakorvoshoz fordulni

Dr. Somi Ildikó
felnőtt és gyermek fül-orr-gégész
szakorvos