Rotavírus – veszélyes és költséges

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) álláspontja szerint egynél több érv is szól a megelőzés mellett, hiszen a betegség fizikailag, lelkileg és anyagilag is rendkívül megterhelő lehet a családnak. Egy csecsemő rotavírus-fertőzésekor a mindennapos babaápolási termékekből – pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszerek – nagymértékben megnövekszik a fogyasztás, ehhez adódik még a bébiitalok, a sópótlók, és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek költsége is.

A betegség nemcsak a családokat, de még az egészségügyi kasszát is megterheli: Magyarországon éves szinten körülbelül félmilliárd forintos OEP-terhelést írhatunk a rotavírus-fertőzések számlájára.

„Ezt csak tetézi, hogy a rotavírus masszív ellenálló képessége miatt gyakran az egész család – testvérek, szülők, nagyszülők – átesik a fertőzésen, előfordulhat tehát, hogy több családtag a munkából is kiesik az ápolási feladatok vagy a saját betegsége miatt. A betegséget követő, akár hetekig tartó immungyenge állapot pedig további fertőzéseknek is kiteszi a kis betegeket” – foglalta össze a praxistapasztalatokat dr. Póta György, a HGYE elnöke.

Hozzátette: a statisztikák szerint a gyermekorvosoknál a láz, hányás és hasmenés miatt megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőzött.

5 éves korára szinte minden gyermek legalább egyszer átesik a betegségen földrajzi helytől, nemtől, szociális helyzettől és higiéniai körülményektől függetlenül.

Feko-orális úton terjed

A feko-orális úton – széklettel szennyezett tárgyakon és kézen keresztül – fertőző vírus rendkívül gyorsan terjed. Mivel a fertőzöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt és annak elmúlását követően is, emiatt enyhe tünetek mellett, ill. tünetmentes állapotban is megfertőzhetik a környezetüket.

A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta – az emberi kézen legalább 4 órán át, sőt porózus felületeken (például gyermekjátékokon) akár 10 napon keresztül is életképes. Az utazásokon a fertőzésveszély fokozott, hiszen napokon keresztül idegen helyen vagy útközben tartózkodik a család, és a szokásosnál többször használja a közösségi pelenkázót, mosdót és a tömegközlekedési eszközöket is.

A megelőzés lehetőségei

  • Higiénia

A fertőzéses eredetű hasmenések megelőzéséhez törekedjünk a higiéniás szabályok betartására, az ételek megfelelő elkészítésére és tárolására.

  • Probiotikum

A megelőzésben és a fertőzések lezajlását követően hasznos, ha táplálkozásunkat probiotikumok szedésével egészítjük ki. A probaktériumok a szervezet saját védekező képességét fokozzák azáltal, hogy biztosítják a vastagbélben a jótékony hatású baktériumok túlsúlyát. Kutatások bizonyítják, hogy az egészséges bélflórával rendelkező csecsemők és kisgyermekek immunrendszere erősebb, köztük kevesebb hasmenéses betegség alakul ki. Az anyatej természetes prebiotikum – a bélben élő, jótékony baktériumok számára táplálékot biztosító, rövid szénláncú cukrok – forrás a gyermek számára, fogyasztása az egészséges bélflóra kialakulását segíti. A tápszerrel táplált csecsemőknél ezt a funkciót a prebiotikummal dúsított készítmények adásával biztosíthatjuk.

A probiotikumok szedése a táplálékallergiás kisgyermekek számára kettős előnnyel jár. Egyrészt segíti a hasmenéses állapot után visszaállítani az egészséges bélflórát, másrészt kutatások igazolják, hogy fontos szerepet tölt be a későbbi életkorban megjelenő, más típusú allergiák, ekcéma megelőzésében is. (www.allergiakozpont.hu)

  • Vakcinák

A rotavírus okozta gyomor- és bélhurut elleni védettség kialakítására Magyarországon jelenleg kétfajta vakcina érhető el, amelyek szájon át adhatóak, tehát a szervezetbe történő bejuttatásuk fájdalommentes.

Az ízükben is gyermekbarát vakcinák korai alkalmazásának előnye, hogy a következő súlyos vagy mérsékelten súlyos tünetekkel járó betegséget csaknem 100%-ban kivédik. Az oltásokat már 6 hetes kortól be lehet adatni és mindkettőnek van felső korhatára, így érdemes minél korábban kérni.

A kétadagos vakcinával már a 12. hétre, a háromadagossal pedig a 16. hétre kialakítható a csecsemők rotavírus elleni védettsége.

„Magyarországon jelenleg nagy szórást mutatnak az átoltottsági adatok: míg az országos átlag 20% körüli, addig egyes vidéki területeken alig éri el a 3-4%-ot. Ez nagyon alacsony szám annak fényében, hogy Nicaraguában is 80% fölötti a rotavírus elleni átoltottság” – hangsúlyozta dr. Ujhelyi Enikő. A nyájimmunitás kialakulásának ugyanis alapfeltétele lenne, hogy az átoltottság megközelítse a 80%-ot.

 A hasmenés gyógyító ételei

– Részlet Dr.Kerekes Judit: Jó étel, jó élet című táplálkozási kézikönyvének receptjeiből –

Majoránnás karotta: 10 deka apró, egyforma méretű karottát (vagy kockákra vágott sárgarépát) 1 evőkanál vajon (vagy olajon) 5-6 percig kavargatva a saját levében pároljuk. Megsózzuk, megszórjuk 2 teáskanál friss aprított majoránnával (vagy szárított), felöntjük fél deci vízzel és puhára főzzük. A répa székletfogó hatását kiegészíti a fűszer gyomorerősítő, étvágyjavító és nyugtató hatása.
Rizstej: 2 evőkanál rizslisztet elkeverünk 1 kiskanál napraforgó- (vagy mandula) olajjal és 5 deci vízzel. Takaréklángon folyamatosan kevergetve (vagy a mikrohullámú sütőben) 5 percig főzzük. Átszűrjük, édesítjük 2 evőkanál gyümölcscukorral. Hat hónapos kor felett a rizsliszthez 1 evőkanál kókusztejport is adhatunk.

A  könyv megrendelhető a Galenus webáruházban!

További információk: www.rota.hu

Pr-ego Kommunikációs Ügynökség