Az újszülött szempontjából kockázatos lehet az otthonszülés

Fotó: 123rf.com

Miközben egyre divatosabbá válik az otthonszülés, tisztában kell lenni azzal is, hogy mekkora veszélyt hordozhat az, ha kórház vagy klinika helyett a leendő otthonában születik meg a gyermek.

Sokan arra hivatkoznak, hogy Angliában és Hollandiában, ahol az otthonszülés gyakorlata nagy múltra tekint vissza, az otthoni környezet választása nem jár fokozott rizikóval sem a szülő nőre, sem a megszületendő gyermekre nézve. Ezzel szemben a legfrissebb vizsgálatok rámutatnak arra, hogy nem minden országban ennyire megnyugtató a helyzet.

Többek között az Amerikai Egyesült Államokban, Oregon Államban például gyakoribbnak bizonyulnak a különféle komplikációk és az újszülöttel kapcsolatos egészségügyi problémák, ha otthon születik meg a baba.

A New England Journal of Medicine szakmai folyóiratban megjelentek alapján az USA-ban korábban nagyon ritka volt az otthonszülés. Egy évtizeddel ezelőtt mindössze a nők 0,6 százaléka szült otthon,- és közülük is minden negyedik nő azt tervezte, hogy egészségügyi intézményben hozza világra a gyermekét, csak a fájások kezdetét követően már nem volt elég ideje eljutni a választott kórházba vagy klinikára.

Fotó: 123rf.com

Ehhez képest Oregonban 2012-ben már a nők 2,4 százaléka otthon adott életet a gyermekének, és a kismamák további 1,6 százaléka szülő-központokban szült, bába segítségével. Ez az USA viszonylatában magas aránynak számít, hasonlóan magas értéket csak a Vermont állambeli statisztikák mutattak. Persze mindez messze elmarad a nyugat-európai országokban jellemző számoktól: Angliában a nők 8 százaléka, míg Hollandiában mintegy 20 százaléka otthon szül.

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium 2011-es állásfoglalásában nyilvánvalóvá tette, hogy a szülés a legbiztonságosabban szülő-centrumokban, kórházakban vagy klinikákon zajlik, ugyanakkor elfogadja a nőknek azt a jogát, hogy ők választhassák meg – szabadon – a szülés tervezett helyét.

A szakmai kollégium által megfogalmazott állásfoglalást támasztják alá azok az adatok, amik az újszülöttek egészségi állapotát hasonlítják össze otthon született és egészségügyi intézményben világra jött gyermekeknél.

Az USA-beli vizsgálatok szerint 2,43-szor gyakoribb a megszületést követő első hét napon belüli (perinatális) elhalálozás azoknak az újszülötteknek a körében, akik otthon születtek. A legtöbb probléma azokhoz az otthonszülésekhez köthető, amik ugyan otthon kezdődtek el, de a váratlanul fellépő, otthon nem kezelhető komplikációk miatt a szülő nőt kórházba kellett szállítani.

Tény azonban, hogy míg az otthonra tervezett szüléseknek „csak” 5,3 százaléka végződött császármetszéssel Oregonban, addig a klinikára tervezett szülések esetében a gyermekek 24,7 százaléka született a műtőben.

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész