A babákat is kell fésülni?

Gondoljuk csak el, milyen szomorú látványt nyújt egy kócos, fésületlen, ápolatlan hajú kisgyermek. Az esztétikai szempontokon kívül azonban a nagy haj a gyermek szemébe lógva látását, játékát zavarhatja és balesetveszélyt is jelenthet. Hogyan fésüljük meg a gyereket, és főleg mivel?

Fésülés

Törölközésnél nagyon alaposan, szárazra töröljük a baba haját, eközben a fejbőrt is masszírozzuk finom dörzsöléssel.

A kisgyerekek hajába csatot, szalagot ne tegyünk, mert kiesik, egymás és saját hajukból kiveszik, és balesetet is okozhat.

Az újszülöttek és hasra még nem forduló csecsemők haját fürdetéskor fésüljük, illetve keféljük. Amikor fürdetés után a megtörölt csecsemőre feladtuk a bodyt, hasra fordítjuk a pólyázón. A hason fekvő csecsemő fejét, bal tenyerünkkel alulról az állát fogva rögzítjük, és a haját megkeféljük. Amíg állandóan a hátán fekszik, hajvégei helyenként összecsomósodnak. Ezeket a csomókat is vágjuk le (legjobb, ha fürdetés előtt, hogy ne maradjon hajszál a baba bőrén!), egy tompa végű ollóval (előtte alkoholos vattával letöröljük). Ezután a visszafordított, hanyatt fekvő csecsemő fejét a bal tenyerünkbe fektetjük, és a haját elöl is megkeféljük.

Az ülni, illetve állni tudó gyereket szembefordítjuk, a fejét bal kezünkkel az álla alatt rögzítjük, és óvatosan fésüljük, hogy a haját ne húzzuk.

Ha a csecsemő vagy a kisgyermek haja egyenetlenül nő vagy a szemébe lóg, vágjuk le vagy fodrásszal nyírassuk le. 2-3 éveseknek biztosítsuk a feltételeket, hogy felügyelet mellett önállóan, tükör előtt fésülködhessenek.

Milyen a megfelelő fésű?

Minden csecsemőnek és kisgyermeknek saját, külön fésűje és keféje legyen.

A fésüléshez szaru, vagy műanyag fésűt használjunk, amelynek a foga tompa, nem sérti fel a gyermek fejbőrét. Az újszülöttek és a rövid hajú gyerekek haját puha szőrű kefével keféljük. A hosszú hajat időnként a fésülés mellett, keményebb szőrű kefével is keféljük.

Két-három éves kortól a fésűt és a kefét fürdőszobában úgy tároljuk, hogy a gyermek elérje.
A fésűt hetente, a kefét havonta legalább egyszer mossuk ki langyos mosószeres vízzel, majd alaposan öblítsük ki. A kefék sörtéjét lefelé fordítva textil pelenkán szárítsuk meg. 2-3 éves kor után nagyon szeretik a gyerekek, ha az ő magasságuknak megfelelő tükör is van a fürdőszobában.

Mindig törekedjünk jó minőségű, biztonságos termékek vásárlására, hiszen sokáig fogjuk használni.
A gondozási műveletekhez és a termékek vásárlásához kérjen tanácsot védőnőjétől!

Csősz Katalin
védőnő