Bébik, kicsik és nagyok

Így vészelje át a szilvesztert mindenórásan

Fotó: 123rf.com

Ön is kismama? Így szilveszter közeledtével nincs könnyű dolga! A témában dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza van a segítségünkre.

Ilyenkor mindenkinek elmondják, hogy amikor betöltötte a 36. hetet, akkor össze kell készítenie a csomagot, amivel majd a korházba megy. A legtöbb esetben ebben szerepelnie kell tisztálkodási szereknek, törölközőknek, szoptatós hálóingnek, köntösnek, és hasonló, kórházi tartózkodás alatt szükséges dolgoknak. Azzal azonban már csak kevesen foglalkoznak, hogy mi is lesz a bekészített csomaggal. Az ugyanis otthon várja az indulást, még akkor is, amikor az ünnepek miatt a család esetleg átmegy a nagyszülőkhöz. Lehet, hogy csak fél órás útról van szó, ám ilyenkor is nagyon fontos, hogy a csomag az autóban legyen, hiszen ha menni kell, akkor könnyebb, és megnyugtatóbb a tudat, hogy minden, a kiskönyv és a friss terhességi leletek is össze vannak készítve, és nálunk is vannak, még akkor is, ha nem vagyunk otthon.

Étkezés

A szilveszter is a finomságok széles tárházát vonultatja fel. Azonban az ünnepi asztalról is érdemes egy kicsit megfontoltabban válogatnia a kismamának. Az alkohol eleve nem jó ötlet. Igaz, 1 dl vörösbor még nem árt, ám ha azt is hozzávesszük, hogy a sütemények sokszor készülnek rummal, akkor az adag rögtön megnőhet, így erre is oda kell figyelni.

Fontos, hogy a várandósság utolsó szakaszában is jelentkezhet a toxémia. Ez pedig mind a kismamára, mind pedig a picire súlyos veszélyt jelenthet. A probléma jelentkezése fejfájással, gyomortáji panaszokkal, szédüléssel, rossz közérzettel jár, és a várandósság 21. hete után már jelentkezhet. A vérnyomás ilyenkor általában tartósan 140/90 fölé emelkedik, és a vizeletben fehérje mutatható ki. Sószegény, fehérjedús táplálkozás segíthet megelőzni a bajt, ami igaz az ünnepi menüre is. – emeli ki dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Szintén fontos, hogy a (z IR-rel, vagy) cukorbetegséggel küzdő kismamák ilyenkor is figyeljenek a szénhidrát bevitelre (cukorbevitelre). Ez még a mézeskalácsokra is vonatkozik, hiszen bár a méznek rengeteg jó tulajdonsága van, a vércukorszintet ugyanolyan hirtelen megemeli, akár a cukor. A szénhidrátbevitel esetében is be kell tartani a dietetikus által javasolt mennyiségeket, hiszen a szervezet ezeket is cukorrá bontja. Ha nagyon bizonytalan a menüvel kapcsolatban, érdemes egy dietetikus tanácsát is kikérnie.

A hajtás

Bár a legtöbb, a várandóssága végén lévő kismamának még a felkelés is kihívásokat okoz, a szilveszteri készülődés heve őket is magával ragadhatja. Azonban az idegesség, és a túlhajszolás nagyon nem tesz jót babavárás idején! Ilyenkor a szülés is előbb beindulhat, ami a 37. hét után nem olyan nagy baj, de jobb, ha nem a stressz váltja ki a folyamatot, hanem magától, természetesen következik be. A kismamáknak a szilveszter most egy olyan ünnep, amiben úgy vehetnek részt, mint gyerekkorukban: nézik, ahogy mindenki sürög – forog, miközben forró teát kortyolgatva, a kanapéról nézhetik vagy akár irányíthatják is a folyamatokat.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az orvos elérhetősége ilyenkor is legyen a kezünk ügyében. Hiszen bár ekkorra a vizsgálatok többségét már elvégezték, szükség lehet kiegészítésekre, és az esetleg jelentkező tünetek esetében is megnyugtatja a kismamát, ha szakembertől hallja a megnyugtató szavakat.

A problémás terhességek (IR, fenyegető koraszülés, toxémia, cukorbetegség, stb.) ráadásul nagyobb odafigyelést is igényelnek, bár az ünnepi készülődés még a problémamentes terheseket is megviseli.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Exit mobile version