Segítség, már megint beteg a gyerek!

Fotó: gettyimages.com

Januárt írunk. A farkasordító hideg és a ködöd-szmogos idő mellé ez a tüsszögések, torokfájások, és tömeges iskolai hiányzások időszaka is beköszöntött. Szinte nincs olyan kisgyerekes család, ahol a téli hónapokban ne ütné fel a fejét a nátha vagy az influenza réme, a gyerekek minden korosztályát egyaránt érintő, leggyakoribb légúti megbetegedések.

A nátha, más nevén a megfázás kiváltója vírusos fertőzés. Leggyakoribb kórokozója a rhinovírus, mely a megbetegedések mintegy feléért felel. A vírusok megtelepednek az orr vagy orr-garat nyálkahártyáján, és a nedves környezetben a gazdasejtekben gyorsan szaporodnak. A náthát a kisgyerekek általában évente többször is elkapják, mert az immunrendszerük még nem működik teljes erővel. Ráadásul az óvodában, iskolában, zárt környezetben könnyebben megfertőzik egymást. Segíti a nátha terjedését a zárt helyiségek száraz levegője is, ami miatt a nyálkahártya is kiszáradhat, és ez kedvez a kórokozók megtelepedésének. Bár a nátha enyhe lefolyású betegség, többnyire komplikációk nélkül zajlik le, mégis ez az óvodai és iskolai hiányzások legfőbb oka, mert meglehetősen ragályos.

Amikor már itt a baj

Általában torokfájással kezdődik, amely 1-2 napig tart. Ezután, vagy ezzel párhuzamosan kezdődik az orrfolyás, orrdugulás, és a száraz köhögés, amely rendszerint a negyedik-ötödik napon lép fel, és hosszabb ideig, gyerekeknél 2-3 hétig is eltarthat. Kísérő tünet lehet még az általános levertség, gyengeség, tüsszögés, égő érzés a torokban, az orrban és a fülfájás is. A nátha magas lázzal nem jár, de hőemelkedés előfordulhat.

Fotó: gettyimages.com

Így terjed a nátha

A kórokozók leginkább cseppfertőzéssel – vagyis tüsszentés vagy köhögés útján – terjednek a levegőbe kerülve. De kézfogással, esetleg a beteg gyerek által érintett tárgyak (játékok, evőeszközök, kilincsek) közös használatával is tovább adhatóak.

Így ápoljuk a náthás kicsit

A nátha az egészséges gyermekek számára (újszülöttek kivételével) nem jelent komoly veszélyt. A betegség általában 4-10 napig tart, és különösebb kezelés nélkül, magától is elmúlik. Így nátha miatt az esetek zömében nem szükséges orvoshoz fordulni, azonban szövődmények fellépése esetén mindenképpen keressük fel a kezelőorvost.

A tünetek enyhíthetők, mellyel sokat segíthetünk gyermekünknek:

  • A nátha vírus okozta légúti megbetegedés, így az antibiotikumok, (amelyek baktériumok ellen hatnak) ebben az esetben nem használnak.
  • Megbetegedés esetén ne küldjük a gyereket iskolába, óvodába.
  • Gondoskodjunk róla, hogy gyermekünk megfelelő mennyiségű folyadékot igyon, és párásítsuk a szoba levegőjét.
  • Hasznos lehet különböző illóolajok (eukaliptusz, mentol, kámfor) inhalálása is.
  • Kisgyerekeknél orrszívóval megpróbálhatjuk a váladék eltávolítását, az infralámpa használata pedig segíthet felszakítani az orr- és orr-melléküregekben lerakódott váladékot.
  • Kisgyerekeknek soha se adjunk felnőtteknek szánt készítményeket.