Ha a gyerek nem bírja az utazást…

A közelgő évvégi ünnepek alkalmával sokan indulnak útnak: a távoli rokonsághoz vagy téli vakációra. Ilyenkor komoly bonyodalmat tud okozni, ha a kicsi nem bírja az utazást…

Bár a gyerekeknél kettő és tizenkét éves kor között fordul elő leggyakrabban az utazással összefüggő rosszullét, már a néhány hónapos csecsemőknél is előfordulhat egy-egy utazás alatti, egyéb betegséggel nem kísért, sápadtsággal járó, múló hányásos állapot.

Bár vannak gyógyszeres megoldások is, néhány jó tanács megfogadása segíthet a hányinger, hányás, szédülés, sápadtság, izzadás, általános rosszullét megelőzésben, csillapításában:

  • a buszban lehetőleg elöl, a hajóban középen, a repülőgépen a géptörzs területén célszerű a gyereknek ülni, mert ott érezhető legkevésbé a mozgás, a rázkódás
  • lehetőleg a távolba nézzen a gyerek, ne a kezében lévő könyvet vagy játékot figyelje. Ha a kezében lévő közeli (nem mozgó) tárgyat figyeli, akkor a szemei azt az információt küldik az agyába, hogy nincs mozgás; miközben az egyensúlyközpont mozgást jelez az agynak. Az egymásnak ellentmondó információk is hozzájárulhatnak a szédüléshez, hányingerhez.
  • az utazást nem célszerű éhgyomorra megkezdeni, kevés étel elfogyasztása segít elkerülni a hányingeres, hányásos állapotot
  • ha lehetséges, minél több pihenőt be kell iktatni az utazás során, amikor a gyermek kiszáll az autóból/buszból és a friss levegőn mozog egy kicsit
  • utazás közben a figyelem elterelése pl. beszélgetéssel, zenehallgatással szintén hatásos lehet.

Létezik gyógyszeres megoldás?

Az utazási betegséggel együtt járó émelygés, hányás megelőzésére és kezelésére bizonyos, ún. antihisztamint tartalmazó gyógyszerek is beszerezhetők. Ez főként azoknak a gyerekeknek ajánlott, akik ismerten utazási betegségtől szenvednek és hosszabb út előtt állnak.

Elsőként ajánlott szerek a dimenhidrinátot tartalmazó tabletták vagy kúpok; előbbiek recept nélkül, utóbbiak vényre kaphatók a gyógyszertárakban. A tabletták, a lenyelés jelentette probléma és a hatóanyag dózisa miatt, csak hat éves kor fölött alkalmazhatók. A hat évesnél fiatalabb gyermekek, csecsemők számára – ugyanezzel a hatóanyaggal – végbélkúpok kaphatók; ezek két hónapos kortól használhatók.

Az első adagot – legyen szó akár tablettáról, akár kúpról – az utazás megkezdése előtt kb. fél órával kell bevenni, vagy a végbélbe helyezni; ezt követően szükség esetén újabb adag alkalmazható, a betegtájékoztatóban leírtak szerint,- azonban nem többször, mint napi három alkalommal.

A dimenhidrinát mellett a kúpok egy másik hatóanyagot, klórbutanolt is tartalmaznak, ami nyugtató és hányáscsillapító hatású. A szerek mellékhatásaként álmosság, bágyadtság jelentkezésére lehet számítani a gyermekeknél. Mivel a gyógyszerek használata bizonyos kórképek (pl. epilepszia), illetve gyógyszerek esetén kerülendő, a gyermekorvossal előzetesen egyeztetni kell a szerek alkalmazását illetően.

Azok is találnak gyógyírt a bajukra, akik a homeopátia hívei. A gyógyszertárakban az utazással együtt járó kellemetlenségek mérséklésére szolgáló homeopátiás szerek is megvásárolhatók.

Zsebdoktor utazóknak

Dr. Felkai Péter az utazás minden egészségügyi részletére kiterjedően összeszedte azt, amire érdemes felkészülnünk, ha útra kelünk.!

A mesekönyv megrendelhető a Galenus webáruházban!

Dr. Budai Marianna Ph.D.
szakgyógyszerész