Meghatározó kezdetek

Egy kisgyerek egy valódi perpetuum mobile. Szinte nézni is fárasztó ösztönös meg nem állását. A bátor kalandor mozog otthon, a szabadban, bárhol és bármikor. A mozgás nagyon fontos a kicsi életében, hiszen aktív játéka közben munka, játék és tanulás komoly folyamata zajlik. Így szerzi meg azokat a testi-lelki-szellemi alapokat, amikre később, talán egész életében építkezhet. De mi történik vele mindeközben? Hogyan fejlődik és formálódik a személyiségére? És miként lehet táplálni azt a belső tüzet, ami mozgásban tartja?

Meghatározó a kezdet

A játszadozó apróságot az állandóan változó környezetben érik újabb és újabb ingerforrások. Így gyűjt tapasztalatot a világról és az emberekről. A gyermek számára minden új mozgásforma elsajátítása a játék élményével párosul, és a gyakorlással tökéletesedik.

Ösztönös tevékenységei közben erősödik az izomzata, fejlődik a mozgáskoordinációja, az egyensúlyérzéke, a ritmusérzéke, erősödik, ügyesedik, épül az önbizalma és gazdagodnak a szociális készségei. A mozgással töltött örömteli (vagy kihívásokkal teli) pillanatok tanulságai pedig pótolhatatlanok. Megismeri a környezetének fizikai törvényszerűségeit. Megtapasztalja és észrevétlenül fejleszti saját képességeit. Tanul önmagáról, társairól, és általában véve a társas együttlétről. De tanul a problémamegoldásról, téthelyzetek kezeléséről, siker és kudarckezelésről és a félelmek legyőzéséről is. A kitartás, az akaraterő, a célorientáltság, a szabálykövetés is természetessé válik az aktív gyerekek számára. Formálódik testalkata, csontozata, rugalmassága és hajlékonysága is.

A természetben töltött aktív idő különösen értékes. Azon túl, hogy az inger gazdag környezet játékra inspirál, kifejezetten egészséges: a friss levegő, a napsütés, az élő környezet energiáival jótékonyan hat a gyermek általános fizikumára, betegségekkel szembeni ellenálló képességére, pozitívan befolyásolja közérzetét és még az agyi funkciókat is serkenti.

A család ajándéka

A gyermek belülről fakadó természetes játék- és mozgásigénye megerősítésre szorul, különben az igény szép lassan kialszik. Az a lelkiismeretes szülő, aki energiát fordít arra, hogy JELEN LEGYEN a gyermek életében, többet ad neki minden másnál. A CSATLAKOZÁSÁVAL képes áthidalni a szülő és a gyermek világa között tátongó szakadékot. Így pedig nemcsak megóvja gyermekét a veszélyektől, hanem átélve a kihívásokat őszinte empátia gyullad a szívében. Így tudja átsegíteni az olykor ügyetlen gyermekét a nehézségeken. Támogató jelenlétével a gyermek önbizalma épül. Elhiszi, hogy képes egyedül megoldani helyzeteket. És elhiszi, hogy ő fontos a szülőnek.

Naponta 20 perc aktív játék elég, amikor a szülő teljes figyelmét odaajándékozza a gyermeknek. Ilyenkor szó szerint lehajol, leül, leguggol, lefekszik a picur mellé, és az ő perspektívájából szemléli a világot. Testi-lelki ráhangolódás ez, amely garantáltan meghozza a gyümölcsét.

(Részlet: Csoba Ildikó – Gyermeked a személyi edződ – fitt mama, egészséges baba című könyvből).

A mesekönyv megrendelhető a Galenus webáruházban most 20%-os engedménnyel!

Útravaló az egész életre

A mosoly, a jól eső fáradtság, a kopott tornacipő a siker bizonyítéka. A családi és a közösségi élmények pedig fontos útravalóul szolgálnak – egy életre meghatározzák a cseperedő kicsi egészséghez való viszonyulását, általános életfelfogását és helyzet/probléma megoldási mechanizmusait. Mivel a gyermek szokásai nagyon könnyen formálhatók, ha lehetőséget kap és jó mintát lát, a mozgás természetes része lesz az életének nemcsak gyermekkorban, hanem később felnőttként is.

Csoba Ildikó