Minden 10. gyermek laktózérzékeny

Szakértők szerint minden 10., azaz kb. 200 000 gyermeket érint Magyarországon a laktózérzékenység, vagyis ennyien nem tudják a fejlődésükhöz fontos tejet és tejtermékeket hagyományos formában fogyasztani. Sok szülő a problémával találkozva kiiktatja a tejet a gyermek étrendjéből, ezzel azonban az egészséges növekedéshez szükséges kalcium- és vitaminforrás is elvész.

Szakértők szerint a magyar lakosság 20–30%-a, ezen belül a gyerekek kb. 10%-a, vagyis mintegy 200 000 fiatal laktózérzékeny. Diagnózisa mégis keveseknek van, mert sokan nem ismerik fel, hogy mi okozza a kellemetlenségeket a tejfogyasztást követően. A gyerekek még kevésbé tudják összekötni a jeleket a lehetséges okokkal, ezért a szülőknek fokozottan kell figyelniük a tünetekre és azok fennállása esetén szakorvoshoz fordulni.

Tünet és diagnózis

A laktózérzékenyek szervezetéből hiányzik a laktóz lebontásáért felelős laktázenzim, ezért tejtermék fogyasztása után kb. 1 órával hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hányinger, hasi görcsök és hasmenés okozhat diszkomfortérzetet.

A laktózérzékenységnek három típusa van.

  1. A genetikai előfordulás lehet egy veleszületett, az enzim teljes hiányával járó, nagyon súlyos állapot csecsemőknél, ez azonban igen ritka eset, évente maximum 1 baba születik ilyen problémával.
  2. Az elsődleges, szintén öröklött enzimhiány többnyire fiatal felnőttkorban jelentkezik, de akár 3 éves korban is kialakulhat.
  3. Másodlagos laktázhiánynak nevezzük a szerzett, más betegség, gyógyszeres, antibiotikumos kezelés után kialakult problémát, amelyet a bélflóra egyensúlyának felborulása okoz.

Laktózintolerancia vagy  tejallergia? Nem mindegy!

A laktózintoleranciát nem szabad összetéveszteni a tejallergiával, ami a tejfehérjére adott allergiás reakció, utóbbi fennállásakor ugyanis minden tejterméket kerülni kell. Laktózérzékenység esetén azonban nem a tej, hanem a laktóz fogyasztása okoz problémát – mondta dr. Veres Gábor gyermekgyógyász, gasztroenterológus, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gasztroenterológai Osztályának vezetője, hozzátéve – Erre azonban ma már van megoldás, hiszen a tünetek jelentkezése anélkül is elkerülhető, hogy a gyerekek étrendjéből elhagynánk a legfontosabb kalciumforrást.

„Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. A tejzsírok ómega-6 és ómega-3 zsírsavakat, valamint több, nagy fontosságú zsírban oldódó vitamint tartalmaznak, így a tej növekedést serkentő, bőrregeneráló, vérképződést segítő, antioxidáns hatású is” – mondta a gasztroenterológus.

Egyen együtt a család

A szülők, miután kiderül, hogy valamelyik családtag laktózérzékeny, leggyakrabban külön ételeket főznek számára. Az azonban, hogy a gyermekek úgy érzik, megkülönböztetik őket társaiktól, mert nem fogyaszthatják ugyanazokat az ételeket mint a többiek, lelki problémákhoz is vezethet.

Két megoldás is létezik.

  • Laktázenzim-tartalmú készítmény, mely az ételbe keverve lebontja a szervezet számára emészthetetlen laktózt.
  • Főzhetünk már eleve laktózmentes tejtermékkel.

Magyarországon elsőként a váci Naszálytej Zrt. készített fogyasztóinak laktózmentes tejet, amelynek 100 grammjában 0,1 grammnál is kisebb a tejcukor mennyisége. Ezt a fejlesztést egy, a cégen belül született magyar szabadalom tette lehetővé.
Magyarországon a laktózmentes tej mellett már túró, tejföl, joghurt, túródesszert, habtejszín, sőt, a fokozott igény miatt vajkrém egészíti ki a laktózérzékenyek étrendjét.

 Naszálytej Zrt.