Inni akkor is kell, ha „csepeg”!

Nagyon rossz taktika az, ha a folyadékbevitelt csökkentjük, abban bízva, hogy a fennálló inkontinencia probléma mérséklődjön.

Gyermekágyi inkontinencia

Minden harmadik terhesség enyhébb-súlyosabb vizelettartási nehézséggel is jár. Ez a jelenség az úgynevezett gyermekágyi inkontinencia, ami úgyszólván mindennapos „kísérő jelensége” a terhesség alatti természetes folyamatoknak.

Egy egészséges emberi szervezet 60–70% vizet tartalmaz. A szervezet folyadékegyensúlyát a vesék tartják fenn a vizeletkiválasztás szabályozásával. A szervezet és a vesék egészséges működését normál körülmények között napi 2,5–3 liter vízforgalom biztosítja.

Veséink sok funkciót ellátó szervek, amelyek számos, egészségünk szempontjából alapvető feladatot látnak el. A legfőbb feladatuk, hogy kiszűrjék a vérből a méreganyagokat, de többek között a szervezet só- és vízháztartásáért, valamint a vérnyomást, és a kalcium-anyagcserét szabályozó hormonok előállításáért is felelnek.

Víz kell az agynak is

A megfelelő hidratáció fontos szerepet tölt be az agy optimális működésében. Amikor elegendő mennyiségű folyadékot viszünk szervezetünkbe, az agysejtek könnyebben szállítják a friss, oxigénnel teli vért, így az agy éber marad.

A víz “kenőanyag” az izmoknak és az ízületeknek

A víz egyfajta „kenőanyag” az izmok és ízületek számára is, segíti azok megfelelő működését. Az izmok és ízületek a csontozat mellett egyaránt fontosak állóképességünk fenntartásában, napi tevékenységeink megfelelő elvégzésében. Az izomszövet körülbelül 70–75%-át alkotja víz, a megfelelő folyadékegyensúly fenntartása elengedhetetlen az optimális izomműködéshez. Tehát már az enyhe kiszáradás következtében is romlik az érzékelés, nő a reakcióidő és csökken a koncentrációképesség.

Már az enyhe kiszáradás következtében is romlik az érzékelés, nő a reakcióidő és csökken a koncentrációképesség!

Rejtőzködő inkontinencia betegek

A fentiek tudatában a megfelelő folyadékfogyasztás létkérdés, és a szervezet kellő működésének a feltétele. De mi van akkor, ha minden korty lenyelése rettegés a kellemetlen intim csepegéstől?

A gyógyszertárakban különböző méretű, alakú és nedvszívó képességű inkontinenciabetétek, fehérneműként használható pelenkanadrágok, illetve nadrágpelenkák vásárolhatók. Ezek a termékek a betegek mindennapjait megkönnyítik, és enyhe vagy középsúlyos inkontinencia esetén a vizelettartási panaszokat a mindennapi életvitellel összeegyeztethetővé teszik.

Az inkontinenciabetétek használata – a széles méretválasztéknak köszönhetően – megoldást kínál az enyhe esetekben. Az inkontinenciabetétek – amelyek elsősorban aktív, mobil betegeknek ajánlhatók, lehetővé teszik azt, hogy a beteg a problémája ellenére a megszokott mindennapi tevékenységeit el tudja végezni.

 Galenus