Védjük a babák egészségét!

Íme néhány fontos szempont, ami a picivel kapcsolatos higiénia megteremtéséhez szükséges.

A pici megszületése után az első kihívás a baba-mama szobába elhelyezett édesanyáknak a baba köldökének kezelése.

Új köldökcsonk ápolási “trend”

A csecsemőápolás tudománya változik. Az ismeretek bővülésével újabb és újabb módszereket javasolnak a szakemberek. Példaként szolgál erre a köldökcsonk ápolásának a módja, ami a legújabb javaslat szerint 70%-os etil-alkoholon kívül mást nem igényel.

Ágytisztaság megvalósítása

A jó lepedő
A babával érintkező felülete puha, pamut, ezért nincs szükség másik lepedőre! A matrac felőli, vízzáró, poliuretán rétege is puha, baktériumzáró és antiallergén.

  • Átlélegző, nem rontja a jó matracok szellőző tulajdonságát. Ez kizárólag a poliuretán anyag sajátossága!
  • Fixen, gyűrődésmentesen, könnyen felhelyezhető, mert körben gumis.
  • Mosógépben mosható, szárítógépben is szárítható, de kiterítve is gyorsan megszárad.

Az újszülöttek és a csecsemők gyakran buknak, ami miatt szennyeződik a lepedő. Ez nem nagy gond, hiszen az gyorsan kimosható. A probléma az, hogy a matracra is átszívódik a nem túl kellemes szagú, félig emésztett táplálék, amiben sok kórokozó van, ami gyorsan szaporodik. A csodás egyszer használatos pelenkák ellenére kerülhet pisi, és kaki a lepedőre és így a matracra. Kaphatók már mosható matracok, de ez nem egyszerűen kivitelezhető, a hosszú száradási időről már nem is beszélve. Egyszerűbb, ha olyan babalepedőt használnak, ami nem engedi át a váladékot.

Az öt-hat év körüli gyermekeknél, már ne a pelenkahasználat legyen az ágytisztaság megvalósításának eszköze, hanem a speciális lepedő. Türelmesek, megértők legyenek és használjanak olyan kisméretű, szobatisztaságra szoktató, vízzáró tulajdonsággal rendelkező lepedőt, melyet szinte észrevétlenül le tudnak venni az ágyról, hogy ne szégyenkezzen a kisgyermek.

Cumihigiénia

Vannak a „nyalogatós” szülők, akik úgy „oldják” meg a leeső, vagy a táskában piszkolódó cumik tisztítását, hogy bekapják a szájukba. No, ezt ne tegyék, rengeteg kórokozót, ami között van a fogszuvasodást okozó is, juttatnak a gyermekük szájába. Gyakran alakul ki afta is a kicsinél a nem megfelelő cumihigiénia miatt. A cumi a kóros baktériumok legfőbb hordozója, sokkal több lehet rajta, mint a játékokon. A játszócumik rendszeres elmosogatása és sterilizálása a baba életkorának figyelembevételével igen fontos.
Kisméretű cumisterilizálóban egy perc alatt meg tudja szabadítani a cumikat a kórokozóktól. Ráadásul nem lesz több kallódó, elveszett cumi, mert tárolásra is kiválóan alkalmasak ezek a készülékek.

Óvják gyermekük egészségét, mert annál fontosabb nincs!

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő