Smoothie – a zöldturmix dícsérete

Az egészséges életmód szempontjából nagyon örvendetes, hogy egyre népszerűbb a smoothie fogyasztása. A smoothi tulajdonképpen friss, és nyers gyümölcsök, pépesített keverékéből készült rostos energiaital. Vagyis vitaminokat, ásványi sókat, aminosavakat, és enzimeket tartalmazó tej és alkoholmentes gyümölcsturmix. Lehűtve hatásos üdítőital, magtejekkel (mandula, kókusz) hígítva, igény szerint édesítve (mézzel, nyírfacukorral, szteviával) és fűszerezve (fahéjjal, gyömbérrel, mentával) kalóriadús reggeli ital lehet. De alkalmas koktélok és gyümölcsfagylaltok készítésére is.

Az üzletek polcain található smoothi variációk piros, sárga és narancssárga színekben többnyire csak gyümölcsökből készülnek. A sok életerőt tartalmazó zöldturmix nálunk még kevésbé népszerű.

Mit tesz a zöld szín?

Talán a menzai spenótfőzelékre emlékeztető szín és állag miatt nem jött még divatba. Pedig a színskála közepén álló zöld szín az emberi szem számára is a legpihentetőbb szín. Látványa nyugtatja az idegeket, harmóniát és megnyugvást sugároz, a békesség, a kiegyensúlyozott, az elégedett és a biztonságos légkör színe (zöld lámpa a szabad átkelés jelzése). Zöld növényekkel tesszük nyugtatóvá környezetünket is, és zöld szín a fejlődés, a növekedés szimbóluma is. Az érésben levő, tapasztalatlan, naiv fiatalt zöldfülűnek is szoktuk becézni.

Ezért inkább a zöldturmix

  1. A zöld növényi turmixok rostban gazdagabbak, szénhidrátban szegényebbek, mint a gyümölcs turmixok.
  2. A sok rostnak köszönhetően élénkítik az anyagcserét, segítve a felgyűlt méreganyagok kiürülését és a kalóriák elégetését.
  3. Káliumban, K-vitaminban és magnéziumban és kalciumban különösen gazdagok, ezáltal az egészséges ideg és izomműködés fenntartásában, a véralvadásban, és a csontképzésben töltenek be fontos szerepet.
  4. Vitamin, antioxidáns hatásban hasonlóak a nyers gyümölcsökhöz, ugyanúgy roboráló és élénkítő hatásúak, gyorsítják a sebek gyógyulását, védnek a szabad gyököktől és erősítik az immunrendszert.
  5. A sötétzöld saláták, a spenót, a brokkoli, az avokadó jeleskednek a tumorellenes enzimek aktiválásában, a brokkoli, a káposzta és a kelbimbó az ösztrogének átalakításával csökkentik a mellrák és prosztatarák kialakulásának kockázatát, a kelbimbó és a brokkoli képesek elpusztítani a gyomorfekélyt okozó hellikobaktert.

Az éltető klorofill

A zöld színű zöldségek és gyümölcsök legfontosabb életerőt adó vegyülete a magas klorofill tartalom. A klorofill a napsugár hatására jön létre, neki tulajdonítható a növények zöld színe (fotoszintetikus pigment), és ő végzi a fotoszintézis folyamatát, melynek során a nap fényenergiája kémiai energiává alakul. A klorofill, (melyet a növények vérének is neveznek) molekula szerkezete nagyon hasonlít az emberi vér hemoglobinjához, azzal a különbséggel, hogy nem vasat, hanem magnéziumot tartalmaz. Ahogy az emberi hemoglobin oxigént szállít a sejtekhez, klorofill tartalmú zöld ételeket fogyasztva is több oxigénhez jutunk. Az oxigéndús környezet pedig, a rákos sejtek temetője. Mint folyékony napenergia fiatalító hatású, étvágyjavító, lúgosító hatású, a sejtek épségének őrzője. És ezt a sok jó tulajdonságát mindaddig kifejti, ameddig hordozójának zöld színe el nem halványodik.

Ezekből érdemes smoothie-t készíteni

Zöldturmix készítésére legalkalmasabb kerti növényeink a spenót, a sóska, a metélőhagyma, minden káposztaféle és sötétzöld saláta, a mángold, a zeller, a kapor és a petrezselyem zöldje, a szárzeller, a brokkoli, az uborka, a cukkíni, az avokadó, a búzafű leve, minden zöld csíra, a zöldborsó, és a zöldpaprika. A nyersen is ehető erdő-mező zöldfüvei közül az útilapu, a madársóska, a medvehagyma, a csalán, a gyermekláncfű melynek nemesített változata a ruccola.

A zöldturmix-italok ízesítésére célszerű zöldfűszereket (mind-mind gyógyhatásúak) használni, melyek növelik az ital egészségre gyakorolt hatékonyságát. A vadzöld szín, citrom- vagy kivilével bársonyos mohazölddé varázsolható vagy gyümölcstársítással mérsékelhető. A szín és íz javítóként hozzáadott gyümölcsök további vitaminokkal, antioxidánsokkal gazdagítják az italt.

A piros gyümölcsök (eper, málna, meggy, alma, paradicsom) rákellenes likopint, a sárgák (banán, barack, körte, mangó) szemet és bőrt védő karotinokat, a lilák (áfonya, szeder, szilva, szőlő) a káros sugarak ellen védő antociánokat visznek magukkal.

Hogy a gyerekek is megkedveljék

Egészségvédő szerepük mellett a smoothik érdeme az is, hogy kevesebb munkát adnak az emésztőszerveknek. A pépesített gyümölcs és zöldségrostok emésztése sokkal könnyebbé válik, a szétroncsolt növényi sejtekből az értékes összetevők is jobban hasznosulnak.

Ha gyerekkel is meg szeretnénk kedveltetni a zöldturmixot, akkor a zöldség gyümölcs arány 40/60 % legyen, így édesebb, krémesebb és színesebb védőital készülhet. Ha kisbabáknak készül, gyümölcsprést is használhatunk, és ízesítésnek, színezésnek a kicsi kedvenc gyümölcsét válasszuk.

A zöldturmix kívánatosan elkészítve jó ízű, élvezhető reggeli ital lehet mindenkinek, és gyógyszere mindazoknak, akik krónikus kimerültségben, krónikus gyulladásos betegségben szenvednek, vagy csak fáradtnak, kimerültnek érzik magukat.

Dr. Kerekes Judit

gyermekgyógyász