Orrszívó porszívó nélkül

A gyermekek közösségbe kerülése kapcsán kialakuló náthás,köhögős betegségek, az utóbbi években nagyon gyakorivá váltak.

Az a klinikai gyermek fül-orr-gégészeti munkacsoport, ahol két évtizeden át dolgoztam, Miriszlai professzor irányításával ennek a betegségsorozatnak a gyógyítását és megelőzését tűzte ki célul. Professzor úr felismerte, hogy a banális náthának tűnő betegség elhúzódásáért több tényező felelős:

1. Az egyik és legfontosabb az, hogy a gyermekek megfázásának vélt vírusos náthája nem szűnik meg a szokásos módon egy hét alatt, hanem bakteriálisan felülfertőződik.

A gyermekek orrfújása többnyire nem elég hatékony és a bennrekedt váladék miatt egy szövődménysorozat veszi kezdetét.

2. A közösségekbe félig-meddig gyógyultan visszakerülő gyermekek egymásnak átadják azokat a kórokozókat, amelyek nem pusztultak el az antibiotikumos kezeléstől. Ezek az általam csak „tízpróbásnak” nevezett baktériumok nagyon sok fülbetegség és légúti betegség előidőzői, fenntartói. Klinikai munkacsoportunk vezetője rájött arra, hogy az orrváladék mechanikus eltávolítása, leszívása a legfontosabb teendő az orrban, és a melléküregben elszaporodott kórokozók ellen.

Orrhigiénia

Miriszlai professzor az orr tisztaságának fontosságát hangsúlyozta, és megalkotta az orrhigiénia fogalmát.

A hozzá tartozó eszközöket mérnökök, üvegtechnikusok segítségével kifejlesztette. A későbbiekben a gyermek fül-orr-gégészeti munkacsoport orvosai klinikai vizsgálatokkal is tesztelték az orrszívásra alkalmas eszközöket. Kipróbáltuk a vízcsapra szerelhető orrszívót, a fordított szelepű matracpumpát, és a porszívóhoz csatlakoztatható orrszívók különféle változatait. Ezek közül a porszívóhoz csatlakoztatható orrváladék-eltávolító eszköz vált be a legjobban. Mégis tovább kellett lépni, ugyanis a náthás köhögős gyermekek szülei utazáshoz, nyaraláshoz, sőt otthonra is, az éjszakai nyugalom érdekében, igényelték a porszívó nélküli orrváladék-eltávolító eszközt.

Miriszlai professzor is azon fáradozott, hogy egy hatékony, megfelelő szívóerővel rendelkező orrszívót állítsanak elő, ami kis helyen elfér, nem zajos, nem félnek tőle a gyerekek és utazáshoz is praktikusan használható, ráadásul nem igényel állandó külső áramforrást.

Már találkoztam egy kedves állatfigurával, ami orrszívóként működik, hasában a szívómotorral. Mindent tud, ami egy hatékony orrszívótól elvárható. Ez is magyarok fejlesztő munkájának eredménye. Úgy gondolom, ez az az orrszívó, amiről Miriszlai professzor álmodott.

További információ: www.gyogysapka.hu

Dr. Somi Ildikó
gyermek fül-orr-gégész szakorvos