Gyakran beteg a kicsi?

Nagyon fontos lenne minden szülőnek betartani, hogy gyermekét csak egészségesen vigye közösségbe! Éppen elég frusztráltak a szülők a gyermekük gyakori megbetegedései miatt, ezért legalább közösen tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minimalizáljuk a további megbetegedések számát! Ehhez adunk most szakmai tippeket.

Nem minden esetben egyszerű a munkahelyek felé elfogadtatni a gyermek betegsége miatti ismétlődő betegállományokat, de azzal minden munkáltatónak tisztában kell lennie, hogy ez ugyanolyan velejárója a munkavállaló alkalmazásának, mint az, hogy az időnként szabadságra megy.

Nagyon nagy segítséget jelentenek a nagyszülők is az unokák ápolásában, ezért, ha mód van rá, bátran használják ki ezt a lehetőséget is!

Ezért veszélyes betegen közösségbe vinni a kicsit

Lehetőség szerint, ne forduljon elő olyan, nem egyszer hallott eset, hogy a szülő beviszi közösségbe az éjszaka lázas gyermekét, csak azért, mert reggelre, az indulás időpontjára már éppen lement a láza!

Hosszútávon mindig sokkal rosszabb, ha egy gyermeket betegen, például masszív orrfolyással, köhögéssel közösségbe visznek, csak azért, mert még láztalan. Betegsége megfelelő kezelés és ápolás nélkül jóval hosszabban fog zajlani, könnyebben alakulnak ki szövődmények, és nem utolsó sorban szétszórja a kórokozókat csoporttársai között.

Beteg gyermek nem való közösségbe, ápolása, gyógyszerelése nem a gondozók, óvónők feladata! Így is könnyen és kivédhetetlenül előfordul, hogy egy betegség tünetei a közösségben tartózkodás ideje alatt jelennek meg (belázasodik, elkezd köhögni a gyermek), de legalább akkor ne adjuk tovább a kórokozókat, ha már nyilvánvaló a betegség számunkra!

Ahhoz, hogy egy betegségből felépülő gyermeket nyugodt szívvel visszaengedjünk a közösségbe, ahhoz minimálisan 24 órás tünetmentesség kell!

Mitől beteg gyakran a kisgyerek?

Az immunrendszer éretlenségén túl vannak további tényezők, amik a gyermeket betegségekre hajlamosíthatják. Ezek között lehetnek anatómiai hajlamosító tényezők, mint például a megnagyobbodott orrmandula, a szűkebb légutak, rövid fülkürt, melyek elhúzódóbbá, szövődményessé tehetik még a legbanálisabb náthát is.

Vannak gyerekek, akik allergiás mechanizmussal a kórokozó behatolására másképpen reagálnak, például kruppos rohammal, asztmatikus hörghuruttal. Más gyermekek esetében környezeti allergének hatására egy állandó légúti allergiás nyálkahártya-gyulladás áll fenn, amely a kórokozók megtelepedését elősegítheti. Betegesebbek a vashiányos vérszegénységben szenvedők is. Természetesen ismert alapbetegségek fokozhatják a fertőzésekre való hajlamot.

Így kerülhetjük el a gyakori megbetegedéseket

Joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mit lehet tenni annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a gyermekek megbetegedési számát.

  • Ismert, hogy az anyatejjel történő táplálásnak nagy szerepe van a csecsemők fertőzéseinek megelőzésében.
  • A kötelező- és javasolt védőoltások adása szintén azt a célt szolgálja, hogy védettséget érjünk el súlyos lefolyású megbetegedésekkel szemben.
  • Sajnos az anatómiai hajlamosító tényezőket sok esetben nem lehet kiküszöbölni, azokat a gyermek növekedése fogja megoldani.
  • A nagy orrmandula – mely sok esetben szövődményekért felelős (arcüreg-gyulladás, középfül-gyulladás) – fül-orr-gégészeti javaslatra történő kivétele a legtöbb esetben a felső légúti betegségek számának és szövődményeinek csökkenéséhez vezet. 
  • Fontos lépés a megbetegedési szám csökkentéséhez az előbb felsorolt hajlamosító tényezők (alapbetegség, vashiány, allergia) egyensúlyban tartása.

Mindennapos kérdés, hogy milyen vitamint, immunerősítő készítmény lehet adni a beteges gyermek számára.

Azt mindenképpen le kell szögezni, hogy általánosan mindenkinél beváló csodaszer nincsen. De vannak olyan készítmények, amelyekről ismert, hogy segítenek az immunrendszer működésében, felkészíthetik azt a leendő megbetegedések gyorsabb szanálására.

Általánosságban elmondható, hogy a szervezet jó vitaminellátottsága elengedhetetlen az immunrendszer optimális működéséhez.

Alapállapotban, ha egy gyermek jó étvágyú, és változatosan fogyaszt zöldségféléket, gyümölcsöket, akkor extra vitaminbevitelre nincsen szüksége, hiszen táplálkozása során hozzájut a szükséges mennyiségekhez. Bár jobb, ha a vitaminforrást a zöldségesnél szerzik be, és nem a patikákban, természetesen rossz étvágyú, válogatós gyermek esetében szükség lehet vitaminpótlásra. Erre számtalan multivitamin készítmény áll rendelkezésre a kereskedelemben. Téli hónapokban nyugodtan szedhetnek a gyermekek ilyen készítményeket, de szerencsésebb, ha természetes élelmiszereink fogyasztásával érjük el a vitaminbevitelt.

Vannak olyan természetes immunerősítő hatással bíró anyagok, melyek napjainkban már széles körben hozzáférhetők, és népszerűek. Ilyenek a különböző aloe vera készítmények, grapefruitmag-olaj, flavonidok, Béres csepp.

Léteznek olyan „gyógyszeres” immunerősítő készítmények, melyek különböző kórokozók kivonatanyagait tartalmazzák, és a bélrendszer nyirokszövetein keresztül váltják ki a védekező rendszer felkészítését a későbbi fertőzésekkel szemben. Használatukkal kapcsolatban nehezen tudok objektív képet adni, mert biztosan nem felesleges az adásuk ismétlődő légúti fertőzésekben szenvedők körében, de azt is tudni kell, hogy azok a gyermekek, akik szedik ezeket a készítményeket, általában már egy csomó légúti „nyavalyán” átestek, sokuknál már megtörtént az orrmandula kivétele is. A korábbi fertőzések immunérést serkentő hatása, az anatómiai hajlamosító tényező kiküszöbölése, és hogy az immunerősítő szerek milyen arányban felelősek a kevesebb megbetegedési arányokért, azt nehéz megítélni. Valószínűleg egyénenként változik.

Dr. Kovács Tibor
Svábhegy Plusz Gyermek -Egészségügyi Központ