A pogácsának mindig nagy sikere van a gyerekek körében. Tápláló reggeli, ízletes tízórai , uzsonna- és vacsoraételnek is kitűnő. De hogy lesz szép magas a pogácsánk, és miért kell vigyázni, hogy ne csorogjon le az oldalán a tojás vagy a sajt?
- A pogácsák liszttel, tejjel, tojással és valamilyen lazító anyaggal gyúrt tésztából készülnek. Legjobb kétféle – finom- és rétesliszt – keverékéből készíteni.
- A pogácsák nemcsak élesztővel, hanem sütőporral is készülhetnek, de lazító anyagok nélkül is szépen felnőnek.
- A kelt tésztából éles pengéjű késsel vagy éles peremű fémeszközzel vágjuk ki a kívánt formát.
- A krumplival készült pogácsák több napig is puhák maradnak.
Sütés előtt a pogácsák tetejét tejjel, tejszínnel vagy felvert tojással kenjük meg, vigyázva arra, hogy a tojás ne csorogjon le, mert leragasztja az oldalát, és nem engedi felnőni a süteményt.
- Gyorsan tudunk pogácsát készíteni, ha van otthon saját készítésű vagy bolti mélyhűtött leveles vajastésztánk.
- Az elkészült pogácsák alufóliába csomagolva napokig frissek maradnak. Mélyhűtéssel hosszú hetekig eltarthatók. Felengedésük szobahőmérsékleten vagy előmelegített sütőben történik.
Isteni pogácsarecepteket és a sütésükhöz fontos tudnivalókat is megtalálja Kerekes Judit doktornő Jó étel, jó élet című, gyerekes családoknak készült táplálkozási kézikönyvében. Rendelje meg a Galenustól, most 10%-al olcsóbban!