Konyhai ki mit tud – 4.

A pogácsának  mindig nagy sikere van a gyerekek körében. Tápláló reggeli, ízletes tízórai , uzsonna- és vacsoraételnek is kitűnő. De hogy lesz szép magas a pogácsánk, és miért kell vigyázni, hogy ne csorogjon le az oldalán a tojás vagy a sajt?

  • A pogácsák liszttel, tejjel, tojással és valamilyen lazító anyaggal gyúrt tésztából készülnek. Legjobb kétféle – finom- és rétesliszt – keverékéből készíteni.
  • A pogácsák nemcsak élesztővel, hanem sütőporral is készülhetnek, de lazító anyagok nélkül is szépen felnőnek.

Magas és könnyű lesz a pogácsa, ha a tésztát laza mozdulatokkal gyúrjuk össze, ha nyújtáskor a deszkára csak kevés lisztet szórunk és ha többször hajtogatjuk, közben 20 perceket pihentetjük.

 

  • A kelt tésztából éles pengéjű késsel vagy éles peremű fémeszközzel vágjuk ki a kívánt formát.
  • A krumplival készült pogácsák több napig is puhák maradnak.

 

Sütés előtt a pogácsák tetejét tejjel, tejszínnel vagy felvert tojással kenjük meg, vigyázva arra, hogy a tojás ne csorogjon le, mert leragasztja az oldalát, és nem engedi felnőni a süteményt.


 

  • Gyorsan tudunk pogácsát készíteni, ha van otthon saját készítésű vagy bolti mélyhűtött leveles vajastésztánk.
  • Az elkészült pogácsák alufóliába csomagolva napokig frissek maradnak. Mélyhűtéssel hosszú hetekig eltarthatók. Felengedésük szobahőmérsékleten vagy előmelegített sütőben történik.

Isteni pogácsarecepteket és a sütésükhöz fontos tudnivalókat is megtalálja Kerekes Judit doktornő Jó étel, jó élet című, gyerekes családoknak készült táplálkozási kézikönyvében. Rendelje meg a Galenustól, most 10%-al olcsóbban