Konyhai ki mit tud – 3.

Mindig jól jön egy gyors, finom sütemény. Hogy a gyerek ne a félkész vackokat egye, süssünk neki valami egészséges finomságot, ráadásul kevés időráfordítással. Ilyen kor jön elő a jó öreg kevert piskóta!

De hogy lehet elérni, hogy piskótánk szép magas legyen, főleg ha sütőport se szeretnénk beletenni?

Erre is választ találunk Kerekes doktornő Jó étel, jó élet című könyvében! Nézzétek csak, így készíthettek tökéletes kevert piskótatésztát a családnak:

A kevert, vajmentes piskóta könnyen emészthető, levegős sütemény, kímélő, diétás ételnek is kiváló.

    • Hozzávalók: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, az ízesítéshez vaníliás cukorpor, esetleg citrom- és narancslé és -reszelék, rum, kakaó, dió, mazsola stb. Ehhez az 5 tojásos mennyiséghez egy 20-22 centi átmérőjű kerek tortaforma vagy 20/30 centis tepsi szükséges. A formát vajjal kikenjük, és ha nem szilikon, akkor a biztonság kedvéért az aljára (de csak az aljára) sütőpapírt vagy alufóliát teszünk (mert nagyon bosszantó, ha a süteményt nem sikerül töredezés nélkül kiborítani). Ezt is bevajazzuk és lisztel, beszórjuk. A hagyományos sütőt előmelegítjük.
    • Elkészítése: A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjük (az elektromos habverő legmagasabb fokozatát használva), hozzáadunk egy csipetnyi sót, tovább verve lassan beleszórjuk a kristálycukrot (és ha a receptben szerepel a vaníliás cukrot, a citrom- vagy narancslevet, reszeléket), majd egyenként a tojások sárgáját. Végül lyukas fakanállal vagy villával óvatosan beleforgatjuk a frissen átszitált lisztet. A masszát az előkészített formába öntjük, elsimítjuk, és az előmelegített sütőben (180-200 fokon, légkeverésesben 150 fokon) 25-30 percet sütjük. A sütőt 20 percig nem szabad kinyitni, mert a kavart tészták összeesnek és nem sülnek át. Az átsült tészta láthatóan elválik a tepsi szélétől, ha megnyomjuk a tetejét, az rugalmas, és a beleszúrt tűre, villára nem tapad ragacsos massza. Ezt nevezik tűpróbának. Az elkészült piskótát még 5 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk, majd széleit fakéssel meglazítva sütőrácsra vagy deszkára borítjuk. Az aljáról a papírt lehúzzuk, visszafordítjuk, és papírkendővel letakarva (hogy ne száradjon ki) hűlni hagyjuk.

A piskótatorta biztosan felnő, sütőpor sem kell bele, ha a tojások habját keményre vertük és a sütőt nem nyitogattuk. Magasabbra nő, ha ízesítőnek alkoholos aromát használunk. Ehhez a reszelt citrom- vagy narancshéjat vagy a darabolt vaníliarudat 70 százalékos alkoholba áztatjuk néhány napig, majd leszűrjük, és az alkoholos aromát csavaros üvegben tároljuk. A süteményhez 1-2 teáskanálnyi mennyiség szükséges.

Most 10% kedvezménnyel!

A könyv megrendelhető a Galenus webáruházban!

BtrNm