Bébik, kicsik és nagyok

Honnan tudjuk, hogy babánk fázik, vagy melege van?

Az öltöztetés sokszor nem is olyan egyszerű, különösen a piciknél, akik még nem tudják elmondani, mit éreznek.

Eligazít a nyak hőmérséklete

Ha az öltözék alá benyúlva hűvös tarkót, vagy nyakat tapintunk, akkor fázik a baba, ha nyirkos és meleg a bőre, akkor túl van öltöztetve.

A legtöbb jól felöltöztetett babának is hűvös a keze, ez nem lehet a fázás oka. A hideg kéz és láb általában alkati, öröklött sajátosság. A nagyon meleg kéz gyakran a túlmelegedést vagy a lázat jelenti.

Látható és elég megbízható jel a baba arcszíne

A szülők jobban aggódnak a megfázástól, mint a túlmelegedéstől. Gyakran találkozunk felhevült, izzadó babákkal, aminek oka nem a környezet melege, hanem a műanyag bugyi és a sok szűk ruha.

Hogyan öltöztessük picinyünket a lakásban?

Nyáron, ha a lakásban 22 °C fölötti hőmérséklet van, akkor az ágyban fekvő kisbaba ruházata a pelenka fölött egy vékony póló, vagy ujjatlan, bodynak nevezett kombidressz, amit lábközt nem kapcsolunk össze. Ha alszik, egy textilpelenkával betakarjuk. Éjszakára, nyári bodyt és vékony hálózsákot adunk rá. A kúszó-mászó babára nappali öltözéknek a pelenka fölé ujjatlan pólót vagy atlétát, egy vékony kantáros hosszúnadrágot és zoknit adunk. A nadrág védi a horzsolásos sérülésektől, a zokni védi a talpacskákat, a sebzést okozó idegen tárgyaktól, szétdobált játékoktól. A szaladgáló gyerkőc a mozgásában nem akadályozó rövidnadrágban és tapadókorongos pamutzokniban érzi magát a legjobban. Nyári éjszakákra adjunk rá ujjatlan nyári pólót és hálózsákot vagy talpas rugdalózót, vagy vászon kezeslábast. A pizsamát kedvelő gyereket takarjuk be egy vékony takaróval, és ha azt lerúgja, akkor adjunk rá egy vékony zoknit.

Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász

Exit mobile version