Óvatosan az élelmiszerekkel a nagy melegben

Az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell a nagy melegben, hiszen vannak baktériumok, amelyek kifejezetten a meleget “szeretik” – figyelmeztetett Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettese.

Páldy Anna hangsúlyozta: nagy veszélyt jelent a kánikulában például a szalmonellafertőzés, ezért ilyenkor kerülni kell a tejes, krémes ételeket, süteményeket, az elkészült ennivalót pedig minél gyorsabban hűteni kell.

Elmondta: a nagy melegben veszélyt jelenthet a magas hőmérséklet mellett az erős UV-sugárzás és a magas ózonkoncentráció is. Utóbbi a közlekedés légszennyezése miatt napfény hatására alakul ki, és izgatja a nyálkahártyát, illetve a légutakat.

Azt tanácsolta, az emberek igyanak sok folyadékot, figyeljenek a sópótlásra, a strandolók húzódjanak árnyékba a déli órákban, aki pedig teheti, az maradjon inkább otthon, tartózkodjon elsötétített, hűvös térben.

Páldy Anna beszélt arról is, hogy bár hasonló hőhullámok voltak korábban más országokban is – például 2003-ban Franciaországban, 2010-ben Oroszországban, és még a skandináv országokat is elérték -, ezek mégsem normális jelenségek. Emlékeztetett: Magyarországon 2007-ben volt az első ilyen hőhullám, amely 10 napig tartott, ebből öt napig 30 fok fölött volt az átlaghőmérséklet.

MTI