Konyhai ki mit tud – 2.

Nyár ide vagy oda, a bundát szeretjük, pláne a zöldségeken! Nálatok is nagy kedvenc a bundázott étel – legyen az szinte bármi bundában? De vajon, hogyan kell elérni, hogy a bunda ne essen le sütés közben?

Dr. Kerekes Judit: Jó étel, jó élet című könyvéből ilyeneket is megtanulhatunk!

Bundázással az ételeket táplálóbbá és változatosabbá tehetjük. Ennek a műveletnek az a lényege, hogy a sütés megkezdése előtt az anyagot lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába mártjuk, vagy egyéb masszával vonjuk be. A bundázás leggyakoribb módja a panírozás.

A panírozáshoz a húst vagy egyéb anyagot szárazra töröljük, és csak közvetlenül a panírozás előtt sózzuk, fűszerezzük be, mert különben a nedves anyag ledobja a panírt!

Tippek a tökéletes panírozáshoz

  • A panírozást mindég szitált lisztben, enyhén sózott felvert tojásban, és szitált zsemlemorzsában végezzük.
  • A tojást nem érdemes semmivel szaporítani, mert a panír könnyen leválik, és az anyag, sütés közben sokkal több zsiradékot szív magába.
  •  A zsemlemorzsát keverhetjük, vagy helyettesíthetjük sajttal, darált olajos magvakkal.
  • A lisztet fűszerezhetjük paprikával, szárított és morzsolt fűszernövényekkel.
  •  A csak lisztbe és felvert tojásba mártott, párizsi módon készült bunda puhább, inkább való a kicsiknek, mint a zsemlemorzsába is mártott ropogósra sült bunda.

A bundázás kedvelt formája a palacsinta-tésztában vagy sörtésztában való panírozási mód.

A krokettek, töltött palacsinták, zöldségek panírozását mindég lehűtött állapotban végezzük, különben sülés közben a panír leválik!

BtrNm

A könyvet most 10%-al olcsóbban megvásárolhatja a Galenus webáruházban!