Nyaralás a babával

„Mikor és hova menjünk először nyaralni a babával? Milyen körülményekre van szüksége?” Biztosan sok családban felmerültek már ezek a kérdések. Az, hogy végül hova és milyen életkorban viszik el a picit, sokban függ a szülők otthoni körülményeitől és nem utolsósorban attól, hogy az anyuka mennyire „bevállalós”.

Ha valaki kertes házban lakik, nem feltétlenül kell elmenni hazulról, hiszen a friss levegőt a saját udvarban is lehet a csecsemő számára biztosítani. Ha a nyaraláson ugyanolyan körülményeket tudunk biztosítani a gyermek számára, mint amilyeneket otthon is megszoktunk, nincs akadálya annak sem, hogy már egészen fiatal csecsemőt elvigyünk pl. a Balatonhoz. Más a helyzet, ha messzebbre, esetleg valamelyik távolabbi tengerpartra szeretnénk utazni. Nem minden csecsemő viseli jól a repülőutat, különösen a fel- és leszállást. Ilyenkor érdemes itatni vagy szoptatni, mert ezzel elkerülhetjük a légnyomáskülönbség miatti fülfájást.

Bárhová megyünk is, mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék. Különösen igaz ez a két év alatti babákra, mivel az ő verejtékmirigyeik még nem működnek megfelelően. Így aztán az is előfordul, hogy nagy melegben nem izzadnak, de bőrük erősen kivörösödik, testük felhevül. Ilyenkor a megfelelő folyadékbevitel mellett a jól szellőző, laza ruházatnak is nagy jelentősége van.

Veszélyt jelenthet a strandok vize

A legtöbb helyen van már babáknak kialakított medence. Ha ebben valóban csak a picik fürdenek, akkor is elszaporodhatnak benne baktériumok, vírusok. Gombás fertőzés az egészen kicsiknél ritka, ha azonban a szülők úgy vigyáznak gyermekeikre, hogy közben saját lábukat a gyermekmedencében hűtik, az ő bőrükről, körmükről a gombák a vízbe kerülhetnek, onnan pedig a picik is fertőződhetnek.

Leggyakoribb, hogy a gyermekmedencék langyos vízében szemölcsöket okozó vírusok szaporodnak el. Azok a babák fertőződnek könnyebben, akiknek a bőre száraz, mert a láthatatlan kis repedéseken behatolhatnak a kórokozók.

További információ:

www.borgyogyaszat.hu,

06-30/388-6859

Dr. Vass Ilona
bőrgyógyász