Le a maximalizmussal! – A nyár a feltöltődés ideje

A nyári hónapok együtt járnak az óvodai és az iskolai szünettel, ami ugyebár nem hátrány, ha mi vagyunk a gyerekek, ám kevéssé felhőtlen, ha mi vagyunk a szülők, akiknek meg kell oldani a gyerekek elhelyezését, vagy ki kell találni a programokat.

Higgyék el, hogy a gyerek jól tudja érezni magát a legegyszerűbb program közben is. Ami fontos, hogy a gyermek korának és mentális fejlettségének megfelelő játékot, kikapcsolódást találjunk. Ami egy 12 éves koraserdülőt kikapcsol, az egy 6 éves kisiskolást még nem. Rengeteg ingyen program és lehetőség van azok számára is, akik nem tehetik meg, hogy drága táborokba befizessék gyermeküket. Sőt tévhit, hogy ott boldogabb vagy hasznosabb lenne az időtöltés. A maximalizmus láncát le kell vetni és nem keseregni kell, hanem aktívan megtervezni a gyerek „szabadságolását”, ahogy ezt mi felnőttek is tesszük.

És, hogy kell-e nyáron „fejleszteni” a gyereket? NEM! Ön örülne, ha a főnöke maga után küldene egy paksamétát, hogy nézze át a szabadsága alatt? Jogosan ki lenne akadva, ahogy a gyerek is, aki ugyanarra vágyik, mint mi: feltöltődés, szabadságérzés, napi rutinból való kiszakadás.

Együtt vagy külön?

A gyerekben is megvan az igény a külön tevékenységre, ahol az anya vagy az apa nem lehet jelen.

Ne gondolják, hogy a gyermekük először fogja megélni a szeparációt. Igen, a gyerek nélküli nyaralás elszakadást jelent. De ez az elválás időszakos és visszafordítható. Önmagában az egy hét külön szabadságolás nem traumatikus.

Azaz a gyerek játszik és kezdi megélni, hogy egy különálló lény, aki független és kompetens akar lenni. Mindezt azért emelem ki, mert összhangban tud lenni a gyerek igénye a felnőtt igényével. Természetesen a gyereket fel kell készíteni arra, mielőtt elmegyünk 2 napra vagy 1 hétre. Ahogy azt is elmagyarázzuk neki, hogy aznap mikor találkozunk, így a hosszabb időszakra való elválást is fel kell vázolni a gyermeknek. Ha sikerül ezt a korának megfelelően átadni és megértetni vele, hogy mi fog történni, akkor csökken benne a bizonytalanság és az az érzés erősödik benne, hogy anya nem tűnik el, és ő biztonságban van.

További információ:

www.makaigabor.hu

makai.pszichologus@gmail.com

Makai Gábor
klinikai szakpszichológus
pszichoterapeuta