Egészséges napozás – brokkolival

Amikor a zöldségek jótékony hatásait vizsgálják a kutatók, egy, a keresztes virágzatúak közé tartozó növény rendre nyer az összehasonlításban. A csodálatos brokkoli minden olyan diéta alapját képezi, mely a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, hiszen a benne lévő anyag, a szulforafán akár a daganatos sejtekkel is felveszi a harcot, a megelőzésben pedig elvitathatatlan „szerepet vállal”. Egy új tanulmány pedig azt is megállapította, hogy a brokkoli kivonat hatékonyan védi a bőrt a napozás okozta bőrkárosodás ellen is.

Brokkoli kapszulában, krémben

Ahhoz azonban, hogy ez a csodálatos növény kifejtse jótékony hatásait, nem elég ha időnként fogyasztunk belőle egy-egy adagot leves, köret vagy egyéb formában. Hogy valóban hatással legyen szervezetünk egészségére napi rendszerességgel, nyersen vagy csak minimálisan hőkezelt formában és legalább 1-1,5 kilogrammnyi mennyiségben kéne fogyasztanunk.

Ezt a problémát felismerve alkotta meg egy hazai kutatópáros Dr. Hajdu Katalin és Dr. Selmeczi András a Brokkolife termékcsaládot, melynek két tagja a Brokkolife kapszula és a Brokkolife krém egymást kiegészítő, de külön-külön is hatékonyan alkalmazható szulforafán tartalmú termék.

A szulforafánt a Johns Hopkins Egyetemen egy dr. Paul Talalay vezette kutatócsoport fedezte fel 15 évvel ezelőtt és a UV sugárzással kapcsolatos kísérletek is az ő nevéhez köthetők. A vizsgálatban az önkéntesek egy csoportjának bőrére szulforafán kivonatot helyeztek, míg a többiek védtelen bőrrel mentek a napra. Az előbbi csoport közel 40%-al kisebb arányban tapasztalt bőrpírt, ráadásul a védő hatás néhány nappal azután is fennállt, miután az extraktumot eltávolították.

Szintén fontos különbség a hagyományos fényvédő szerekkel szemben, hogy ezek elnyelik a sugárzást, míg a szulforafán tartalmú krémet a sejtek felszívják és belülről egy mátrixot képezve közvetlenül védik az UV sugárzástól a sejteket.

Jó hír tehát azok számára, akik nem szeretik a brokkoli ízét, illetve nem tudnak napi szinten nagy mennyiséget fogyasztani ebből a csodálatos növényből, hogy egyetlen kapszulával és egy bőrápoló krémmel mégis nagyon sokat tehetnek az egészségükért.

www.brokkolife.hu