A mobiltelefon ronthatja a spermiumok minőségét

Fotó: gettyimages.com

A mobiltelefonok rohamos elterjedése és gyakori használata a mindennapi környezetünkben minket körülvevő elektromágneses tér megváltozásához is vezet/vezetett.

A mobiltelefonálás egyelőre nem tekint vissza több évtizedes/évszázados múltra. Emiatt, a mobiltelefonálás során alkalmazott elektromágneses hullámok emberi szervezetre kifejtett hatásainak tanulmányozásához rövidnek mondható az az időtartam, ami rendelkezésre áll. Lehetséges, hogy bizonyos negatív hatások csak 10–20 év vagy még több elmúltával jelentkeznek, így ezek széles körű vizsgálatára, nagy pontosságú kockázatelemzésre egyelőre nincs lehetőség.

Kutatók körében felmerült többek között annak a lehetősége, hogy a mobiltelefonok elektromágneses hullámai hatással lehetnek az intenzíven osztódó ivarsejtekre, azaz befolyásolhatják a spermiumok minőségét, a férfiak megtermékenyítőképességét. Ennek a megítélésére számos kutatást, vizsgálatot végeztek.

Az eddigi tanulmányok eredményeinek összegzése alapján pontosabb képet kaphatunk arról, hogy ténylegesen milyen hatása van a mobiltelefonok elektromágneses hullámainak a férfiak megtermékenyítőképességére.

Veszélyben a spermák

A nemzetközi Andrology folyóiratban 2014-ben megjelent publikációban 4 humán vizsgálat, 4 állatkísérlet és 4 különféle laboratóriumi méréssorozat eredményeit szummázták: így összesen 1533 férfi, 97 kísérleti állat és számos laboratóriumi teszt alapján vonta le a következtetéseit a kutatócsoport.

Tény, hogy a különféle humán vizsgálatok néha eltérő eredményekkel szolgálnak. Mégis, az önkéntes férfiakkal végzett vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a mobiltelefonálás negatív hatással lehet a spermiumok koncentrációjára, mozgékonyságára és élettartamára, illetve a szabályos felépítésű spermiumok arányát is csökkenti. Az összegzett eredményeket megjelentető vezető kutató szerint: „A rádiófrekvenciás sugárzás az emberi spermiumok minőségére is hatással lehet”.

Állatkísérletekkel (patkány) már bizonyították azt, hogy a mobiltelefonálás során használt elektromágneses hullámok hatására a spermiumok koncentrációja és mozgékonysága csökken. Laboratóriumi körülmények között végzett tesztek szintén azt támasztják alá, hogy a mobiltelefon hullámai a spermiumok mozgékonyságát és életképességét befolyásolják.

A XXI. században a mobiltelefonok elektromágneses hullámai mindenkit érintenek. Mit tanácsolhatunk a férfiaknak?

Milyen elővigyázatossági intézkedéseket tehetünk?

Az imént bemutatott kutatást vezetők javaslata alapján a férfiaknak nem a nadrágzsebükben kellene hordaniuk a mobiltelefont, különösen nem a nemi szerveikhez, a herékhez közeli helyen.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész