Elengedhetetlen eszközök a baba etetéséhez

Ha szopik a kicsi vagy kap tápszerkiegészítést, mindenképpen szükség van már az első időktől bizonyos eszközökre, amelyek a babák étetését segítik. Később aztán a hozzátáplálás vagy az utazások alkalmával pedig már még inkább nagy segítséget jelenthet egy-egy hasznos eszköz. Ezeket mutatjuk most be nektek.

Ha megszületett a babátok, akkor érdemes minél hosszabb ideig anyatejjel táplálni, hiszen ebben minden olyan értékes tápanyag és vitamin benne van, ami a növekvő csecsemő egészséges növekedéséhez szükséges.

Anyatejes tápláláshoz

Ha ti is főként anyatejjel etetitek a babátokat, akkor is érdemes néhány praktikus és az életet nagyban megkönnyítő kiegészítőt beszereznetek.

Az első ilyen az anyatejtároló zacskó, illetve pohár. Mivel a babák az első időkben csak kisebb mennyiséget esznek meg, mint amennyi tejed termelődik, ezért a feleslegtől megduzzadhat a melled. Ha nem fejed le, akkor nagyon könnyen begyulladhat, ami nagyon kellemetlen érzés és égő fájdalommal járhat. Ezért van szükség ezekre a csodazacskókra és poharakra. Ezekbe könnyedén raktározhatjátok az anyatejet és akár le is tudjátok fagyasztani benne. A legtöbb ilyen zacskó/pohár felcímkézhető, így tudjátok dátumozni és nyomon követni az eltett darabokat. Univerzális darab, a későbbiekben akár főzeléket is tarthattok benne.

Egy-két cumisüvegre akkor is szükség van, ha alapvetően szoptatni fogjátok a babát. Ha teával vagy vízzel itatjátok a bébit elengedhetetlen egy jó minőségű, BPA mentes cumisüveg, illetve a lefejt anyatejet akár tárolni is tudjátok benne.
Mivel az anyatejet szigorúan tilos mikrózni, illetve forrásban lévő vízbe tenni, mert pont azok az értékes és nélkülözhetetlen tápanyagok vesznek el, amik a baba növekedéséhez szükségesek. Persze lehet forralni vizet, és megvárni, amíg kihűl, de az eléggé körülményes és időigényes. Ezért jó, ha van a háznál egy szuper ételmelegítő. Érdemes olyat választani, amit nemcsak otthon, hanem akár utazás során az autóban is tudtok használni, így több km-es távokon is zökkenőmentesen megetethetitek a csöppséget. Tudom ajánlani nektek a Nuvita ételmelegítőjét, melyet kint és bent is használhattok.

Ha esetleg abba a helyzetbe kerültök, hogy a baba nem szeret szopizni, de az anyatejet elfogadja cumisüvegből, akkor nincs más dolgotok, mint megtalálni a baba életkorának megfelelő cumisüveget és cumifejet. Ajánlott olyat választani, ami anti-colic-os megoldással ellátott, ez azért jó, mert a baba az adott táplálékkal együtt nem nyel levegőt, így nem fájdul meg a pocija.

Hozzátáplálás

Előbb-utóbb eljön az az időszak, amikor a gyermeketek már „unja” a tejet, és új ízekre vágyik, megjelennek a fogacskái, és a szoptatás mellett elkezdhetitek a hozzátáplálást is.

Elsőként mindenképpen próbáljátok ki a Nuvita etetőhálóját, melyet babátok imádni fog. Ez egy olyan hálós megoldás, aminek teteje kinyitható, és bármilyen zöldséget, gyümölcsöt vagy akár még husit is beletehettek. Extra biztonságos, mert a háló nem engedi át az ételdarabokat, viszont az ízeket már kóstolgathatja a bébi.

A hozzátáplálást érdemes fokozatosan elkezdeni, az elején válasszatok ki 2-3 zöldséget vagy gyümölcsöt, és abból készítsetek főzeléket, vagy pürét. Nem érdemes egyszerre 100-féle étellel próbálkozni, mert nem fogjátok tudni kiszűrni, ha esetleg allergiás valamire.

Ha nincs otthon megfelelő gépetek a párolásra, vagy pürésítésre, akkor érdemes egy olyat beszereznetek, ami mindent tud, és lehetőleg percek alatt. Ilyen például a Miniland 5:1-ben robotgépe, amely aprít, pürésít, párol, melegít és még sterilizál is. Ennek a csodamasinának a használatával az életetek mérföldekkel lesz könnyebb, már ami a táplálást illeti.

Célszerű külön tányért és evőeszközt választani a gyermeknek, ami életkorának a leginkább megfelelő. Nagyon praktikus megoldású a Nuvita egyik tányér és kanál szettje, melynek alján tapadókorong található, így nehezebben tudja felborítani a babátok. Plusz extra, hogy a tányér részébe meleg vizet is tudtok tölteni, így ha hosszúra nyúlna az etetés, és csak a Hóc, hóc katona segít, akkor sem fog kihűlni az étel.

Az első időkben mindenképpen szilikon vagy műanyag kanalat ajánlanék, fémet csak akkor. ha már nagyobb a gyermek, és nem ütheti meg magát vele.

Egyéb kiegészítők

A nyári vagy téli utazásokra mindenképpen ajánlok nektek egy jó minőségű termoszt, amely melegen, vagy hidegen tartja a benne lévő ételeket.

Ha strandolni mentek, akkor vigyetek magatokkal egy minőségi hűtőtáskát. Ilyen például az olasz Nuvita márka egyik darabja, amely nemcsak praktikus, hanem mutatós is. Hidegen tartja a benne lévő finomságokat még a tűző melegben is.
Utazásra, de akár otthon is kiválóan használható a Nuvita 4:1-ben csodaterméke, amely használható kistálként, facsaróként, kiskanállal etetőtálként és még reszelőként is. Így megspóroltok egy csomó helyet a táskában, és több hely jut egyéb fontos dolgoknak.

Ha már a praktikumnál járunk, akkor a Nuvita cumisterilizálója is egy igazi utazóbarát darab. Rendkívül kicsi, így nem kell az óriási méretű sterilizálót vinni magatokkal, ha kirándultok. Bármikor elővehetitek a táskából, és mivel elemmel működik, még konnektor sem kell hozzá.

Etetőszékek

Az első pár hónapban, amíg kicsi a baba, nyugodtan etethetitek a pihenőszékben, vagy az autóshordozóban is akár. Azonban kb. 4-5 hónapos kortól érdemes áttérni egy multifunkciós etetőszékre. Egyrészt azért, mert ezeknek az anyaga olyan, hogy könnyen, egy mozdulattal le tudjátok törölni, szemben az autóshordozókkal.

Ha nem ül még fixen a gyermek, akkor sem kell megijednetek, mert a multifunkciós székek egyik fő tulajdonsága az, hogy több pozícióban is dönthető a háttámlájuk, így teljes kényelmet biztosítanak a bébinek.

A legtöbb ilyen jellegű széknek a magassága is állítható, így a későbbiekben az étkezőasztalotok magasságához tudjátok állítani.

Praktikus megoldás a dupla tálcás kivitel, mert eleinte az etetés nem is olyan könnyű, az ételnek, több mint fele főként a széken landol. Ilyenkor fogjátok áldani az eget, hogy dupla tálcás modellt választottatok, hiszen a felső tálcát könnyedén le tudjátok venni, és már lehet is vinni a mosogatóba lemosni a fél ebédet.

Ha már nagyobb a gyermek, és fixen ül, akkor elegendő neki egy egyszerűbb, fix etetőszék. Ezeket már nem lehet dönteni, és a magasságuk sem állítható. Ezek között is vannak olyanok, amiknek dupla a tálcája, így szintén praktikusan tisztítható.

Remélem sikerült segítenem nektek, és tudtok valamit hasznosítani a leírtakból.

További információ: www.babaszafari.hu

Török Margit
Babaszafari Bababolt szakértője

szponzorált cikk