Folsavval az egészséges babákért

A fogamzást megelőző időszakban és a terhesség alatt szedett folsav és vitaminbevitel számos súlyos fejlődési zavar kivédésében tölt be kulcsszerepet.

A folsav

Vízben oldódó vitamin, amelyet számos növény, illetve állati eredetű táplálék tartalmaz, változó mennyiségben. A legismertebbek ezek közül a spenót, spárga, bab, lencse, borsó, narancs, paradicsom, különböző zöld leveles zöldségek, mogyoró

A folsav rendszeres szedése mindenki számára javasolt, de a családtervezés időszakában kiemelt szerepe van. A fogamzás körüli időszakban fogyasztott folsav és multivitamin jelentősen csökkenti a velőcső-záródási rendellenességek kialakulásának kockázatát, a vesefejlődési, a szív- és nagyér-rendellenességek, valamint a végtaghiány előfordulását. Emellett jótékony hatását a kismamák is azonnal érezhetik, a terhesség korai szakaszában mérsékli a hányingert, émelygést, hányást.

Az apa folsavhiánya is magzatkárosító lehet!

Az agyat és gerincet érintő veleszületett rendellenességeket összefoglalóan velőcső-záródási rendellenességnek nevezzük. Az egyik leggyakoribb ilyen rendellenesség a nyitott gerinc, ami a vezető oka a gyermekek körében előforduló bénulásoknak. A megelőzés szempontjából az a legideálisabb, ha a tervezett fogamzás előtt minimum egy-három hónappal megkezdődik a napi 400 mg folsav bevitele. Ennek köszönhetően az idegcső-záródási rendellenességek kialakulásának esélye a felére csökkenthető.

Mindemellett a folsav nem csak a gyermekvállaláshoz kötődően fejti ki jótékony hatását. Igazoltan fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében (infarktus, agyi érkatasztrófák, perifériás érbetegségek), emellett többek között a méhnyakrák, veseproblémák, vastag- és végbéldaganat, hasnyálmirigyrák, valamint emlődaganat kivédésében is hatékonynak bizonyul.

A folsavtartalmú készítmények gyógyszertárban vény nélkül kaphatók.

Forrás: Országos Egészségfejlesztési Intézet