Táplálás lelkiismeret-furdalás nélkül

Előfordul, hogy nem indul jól a szoptatás, nem úgy történnek az első etetések, ahogy megálmodták.

Nem mindig sikerül az első napokban hetekben mellre helyezni, szoptatni a babát, annak ellenére, hogy vágyódnak rá. Ennek oka lehet, ha a pici koraszülött, beteg és gyenge, aluszékony vagy gyengébb szopási készségű. Az is előfordul, hogy a mama nem lehet együtt kicsinyével, ezért késik a szoptatás megkezdése. Ilyen esetekben különösen fontos az anyatej rendszeres, hatékony fejése, hogy a későbbiekben, amikor megerősödött a baba, illetve együtt tud lenni édesanyjával megpróbálkozhassanak a szoptatással.

Táplálás lefejt anyatejjel

Az első baba születésekor különösen fontos, hogy ha kézi fejéssel tervezik kiüríteni a mellüket kérjenek segítséget. A kézi fejés technikáját el kell sajátítani és be kell gyakorolni amihez el kél a segítség. Abban az esetben, ha tartós fejésre kell berendezkedniük jó minőségű dupla elektromos mellszívóval tartósan fenn tudják tartani a babának elegendő anyatej mennyiséget. Ilyen mellszívó segítségével kevesebb, mint fele idő alatt több tej fejhető le, mintha egyes mellszívót használna.
A Lansinoh elektromos dupla mellszívó minden igényt kielégít. Standard és extra nagy méretű szívófejből választhatja ki a mama a mellméretének, formájának megfelelőt, ami jobb illeszkedést, hatékonyabb tejürülést biztosít. A mellszívó 2 fázisú. Stimuláló fázisa gyors, rövid kis szívóerejű szívásai beindítják a tejleadó reflexet a mellbimbó maximális kíméletével. Fejő fázisa lassabb, mélyebb szívásokkal maximális tejürülést biztosít 8 szíváserősség és 3 szívási ritmus választással.

Néhány hetes korban is próbálkozhatnak még a baba a mellre helyezésével, szoptatásával főleg, ha előtte szoptatásbarát eszközzel pl. svéd itatóval táplálták a picit. Néhány napos, hetes babát csak nagy türelemmel lehet átszoktatni a szopásra. Először még nem szopási szándékkal kapja a be a baba a mama mellét, csak cumizik rajta és élvezi édesanyja testi közelségét. A szájába ürülő tejet általában meglepve, de örömmel fogadja és napról-napra egyre többször és nagyobb mennyiséget szopik.

Amikor a kizárólagos szoptatás nem megoldható

Gyakran tapasztalom, hogy az édesanyák szemrehányást tesznek maguknak, ha a szoptatás nem úgy sikerül, ahogy eltervezték. Kérem, ezt ne tegyék, mert kiegyensúlyozott, boldog, elégedett édesanyára van szüksége a babának!

Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a mama mellmirigy állománya elégtelen. Hormonális vagy egyéb betegség, korábbi mellműtét is oka lehet a kevés tejnek. Az is előfordul, hogy az édesanya nem szoptathat, vagy úgy dönt, hogy mesterségesen táplálja babáját.

Közelség és kötődés cumisüveges táplálás során

A babák alapvető igénye a biztonság, melyet az etetés során létrejövő intenzív testkontaktussal tapasztalnak meg. A pici így igen hamar, a táplálkozás során megtanulja, hogy ki az ő édesanyja.

A szoptatás mintájára az alábbiakra figyelve etesse cumisüvegből is a babáját.

  • Tartsa karján a babát vagy fektesse maga mellé az ágyba úgy, hogy testük egymás felé fordulva érjen össze.
  • Egyszer jobb-, máskor baloldalról etessen.
  • Eleinte Ön vagy az édesapa, de két-három személynél semmiképpen se többen etessék a babát, hogy a kötődés ki tudjon alakulni.
  • Étkezés kezdetekor érintse meg az etetőcumival a pici ajkát, de várja meg amíg ő magától bekapja.
  • Olyan cumisüvegből etessen, aminek etetőcumija puha és olyan formájú, hogy a kisbabának akkorára kelljen nyitnia a száját mintha a mellre tapadna.
  • Figyeljenek arra, hogy a cumisüvegből való táplálás is szeretetteljes, meghitt tevékenység legyen.

Gyakran tapasztalom, hogy az édesanyák szemrehányást tesznek maguknak, ha a szoptatás nem úgy sikerül, ahogy eltervezték. Kérem, ezt ne tegyék, mert kiegyensúlyozott, boldog, elégedett édesanyára van szüksége a babának!

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő