A vesekő a kicsiket is kínozhatja!

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben, és ez alól sajnos a gyerekek sem kivételek.

A vesekő okozta fájdalom egyike a legkomolyabbaknak – azok a felnőttek, akik átestek rajta, jól tudják ezt. Igen ám, de gyermekkorban a kicsik és szüleik nem tudnak olyan pontos információkkal szolgálni a panaszokról és tünetekről, mint egy felnőtt, így a betegség felismerését is jóval nehezebbé teszik. Pedig a vesekő egyáltalán nem a felnőttek “kiváltsága”, sajnos gyermekekben is egyre gyakrabban fordul elő.

Mi okozhat  vesekövet a kicsiknél?

Akik ismerik a vesekő kiváltó okait, meglepődhetnek:  hisz azok, így az egészséges táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az ülőmunka – nem jellemző a gyermekekre. Így hát gyermekkorban más okokat kell keresnünk.

  • Például a fejlődési rendellenességeket, amelyek ma már a terjedőben lévő ultrahangszűrésnek hála, hamar felismerésre kerülnek.
  • A különböző anyagcsere-betegségek is jellemzően gyermekkorban derülnek ki. Ilyenkor egy kóros bomlástermék képez követ a vesében.
  • A nem felismert húgyúti fertőzések is járhatnak ilyen következménnyel, hiszen ilyenkor a tartós baktériuminvázió miatt akár anatómiai rendellenességek is kialakulhatnak. Ezért fontos, hogy ha egy lázas gyermeknél más betegség nem található, vizeletvizsgálat történjen. A túlzott és indokolatlan antibiotikum-használat elfedheti a jellemző tüneteket, míg magát a vesebetegséget nem előzi meg.

Azért nem kell megijedni ettől a rémes felsorolástól! Gyermekkorban a húgyúti kövek nagy része kalcium-oxalát összetételű. Ezek képződésének pontos oka egyelőre tisztázatlan, a lényege, hogy a vizelettel túl sok kalcium ürül. Ilyenkor komoly betegség általában nem áll a háttérben. A cisztin- és húgysavkövek anyagcsere-betegségre, a struvitkő húgyúti fertőzésre jellemző.

Ma van a Vese Világnapja

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét (ezúttal március 12-én) a Vese Világnapjának nyilvánította. A Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy hangsúlyozásával világszerte csökkenjen a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakorisága, súlyossága.

Nehezen felismerhető tünetek

A gyermekkori vesekő tünetei elvileg azonosak a felnőttkorival, azonban nehezebben lehet őket felismerni. A piros, véres vizelet könnyen észrevétlen marad, fájdalom nem mindig jelentkezik azonnal. A hirtelen, heves hasi fájdalom pedig sok betegségre jellemző, így nem véletlen, hogy számos gyermek a sebészeten köt ki.

A kezelés is hasonló a felnőttkorihoz: sok folyadék, görcsoldók, fájdalomcsillapítás. Ha a kő ezek után sem távozik mintegy két-három héten keresztül, akkor további beavatkozásra van szükség. A felnőtteknél alkalmazott sebészeti módszerek jóval kevésbé terjedtek el, azaz marad a hagyományos műtét, illetve a még csak most terjedő lökéshullám-kezelés.

Az akut teendőket részletes kivizsgálás követi, amelynek feladata tisztázni a kövesség okát. Ha ennek hátterében betegség mutatható ki, annak kezelésével rendszerint a kövek is eltűnnek. Ha kalciumkövet találtak, melynek oka a fokozott kalciumürítés, csak annyit tehetünk, hogy gondoskodunk gyermekünk folyamatos és bőséges folyadékellátásáról. Ebben az esetben ugyanis híg vizeletet kapunk, ahol a kalcium koncentrációja nem lesz elég magas ahhoz, hogy követ képezzen.

dr. Kállay Krisztián

gyermekorvos