Örökölhető a vérszegénység?

Fotó: 123rf.com

Sok olyan szülő, aki vashiányos vérszegénységgel küzd, attól retteg, hogy a gyerekének is továbbadja ezt a problémát, ugyanis a kicsiknél is előfordul olykor, hogy sápadtak, vagy nem mozgékonyak.

Vérszegénység a nők 8,5–13,4%-át, terhesség végén lévő nők 13–22%-át, míg a férfiak 1-2%-át érinti. Ezzel az anémia a leggyakoribb kórtünetek, betegségek egyike. De mit tehetünk ellene, kinek érdemes ellenőriztetnie, nem vérszegény-e?

A válaszokban dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus-belgyógyász főorvosa segít.

Nem örökölhető

A jó hír, hogy a vashiányos vérszegénység nem öröklődik. Bár van néhány öröklődő vérszegénység, ami a vörösvérsejt vasat megkötő enzimeinek, fehérjéinek a kóros képződése miatt jön létre. Azonban ezek ritkák, és általában a családtagoknál is megfigyelhetők. Néhányuk súlyos tüneteket okoz, így már nagyon fiatalkorban felállítható a diagnózis – mondja a szakember.

Kialakulásának életmódbeli okai vannak

Ezek a tünetek veszélyesek:
Ha a vashiányos vérszegénység tüneteit

  •  fáradékonyság
  •  fizikai-szellemi tevékenység csökkenése
  •  hajhullás
  • köröm töredezése
  • ingerlékenység

fedezi fel magán, vagy gyermekén, forduljon orvoshoz, mivel a mögöttes okokat mielőbb tisztázni kell!

Fiatal felnőtteknél többnyire életmódbeli okokra vezethető vissza a vérszegénység: például fokozott edzések, anabolikus fehérjeporok fogyasztása, lányoknál a fogyókúrák, vegetáriánus diéta, mivel így nem tudják pótolni a menstruációs vérzéssel elveszített vasat. Természetesen normál életvitel, valamint megfelelő vegyes diéta estén is előfordul vashiányos vérszegénység, pl. akkor, ha a menzesz túl erős.

  • A vérszegénység két úton alakulhat ki: vagy elégtelen a vörösvértestek termelődése, vagy fokozott a pusztulásuk. Első módra példa a csökkent vas-, folsav, B12-vitamin bevitele, felszívódása, felhasználása, valamint a vörösvértesteket termelő csontvelő károsodása, pl. leukémia által. Utóbbira – azaz a vörösvértestek fokozott pusztulására – példa a menstruációs vérzés, a gyomor-bél rendszeri vérzés, egyes genetikai betegségek.

Fontos a rendszeres szűrés!

Fontos, hogy a fiatalok is vegyenek részt szűrővizsgálatokon, különösen, ha életvitelük, diétájuk eltér a szokványostól, vagy a családban előfordult valamilyen öröklődő betegség.

Forrás: Trombózisközpont