Cipő kell a gyereknek! De milyen?

Ez talán az egyik leggyakoribb kérdés, amely a gyermekortopédiai rendeléseken elhangzik, bármilyen panasszal is forduljanak a szülők kisgyermekükkel szakorvoshoz.

Az interneten olvasható hazai és nemzetközi szakvélemények, gyártói ajánlások sokszor nem egybehangzóak, a különböző, időről időre formálódó trendek között néha nehéz eligazodni, nem ritkán frusztrációt és felesleges kiadásokat okozva ezzel a szülőnek.

Járástanuláskor

Az alapelv egyszerű, olyan cipőt válasszunk, amely biztosítja a láb szerkezetének és izomzatának egészséges fejlődését. Egy egészséges gyermeknél (egyéb hajlamosító tényezők, pl. laza ízületek, csökkent vagy épp fokozott izomtónus nélkül) a járástanulás időszakában mezítláb, zokniban vagy puha talpú cipőben fejlődik a legintenzívebben a lábszár- és lábizomzat.

Stabilabb járáskor

Rugalmas talpú, keményebb kérgű (a sarok befelé dőlését nem engedő, azaz a sarkat fogó), belső emelés („harántemelés“) nélküli bőrcipő viselése javasolt. Szupináló sarkú (a belső oldalon megemelt, a sarkat kifelé döntő) cipő viselése egészséges láb, a sarok enyhe mértékű befelé dőlése esetén, az említett hajlamosító tényezők nélkül 2-3 éves kor alatt nem javasolt, magas szár a sarok megfelelő tartása esetén nem feltétlenül szükséges.

A sarok nagyobb mértékű befelé dőlése, panaszok jelentkezése, a cipő gyors elhasználódása, társbetegségek esetén viszont gyakran szükséges szupináló sarkú, magasabb szárú, megerősített kérgű cipő viselése (33-34-es méretig), így biztosítva a láb normál fejlődéséhez szükséges optimális helyzetet. Ezekben az esetekben lehet szükség gyermekortopédiai vizsgálatra, a háttérben álló hajlamosító tényezők tisztázása, illetve kezelése céljából.

A jó cipő mellett azonban az egészséges lábfejlődéshez szükséges a lábizomzat rendszeres tréningje is, mezítláb, természetes, egyenetlen talajon való járás, illetve rendszeres lábtorna végzése.

További információ
Svábhegyi Gyógyintézet 1037 Budapest, Bokor u. 17–21. II. em.

  • Tel.: (06-1) 395-4922, 06-20/500-2500
  • ugyfelszolgalat@svabhegy.eu
  • www.svabhegy.eu
  • www.facebook.com/svabhegyi.gyogyintezet

Dr. Domos Gyula

gyermekortopéd szakorvos