Babatestápolás

A csecsemők, újszülöttek bőrének funkcióját sokszor vizsgálták, és több tanulmány is igazolta, hogy az érett újszülöttek szarurétege, a hámréteg ún. barrier funkciójának működése teljes értékű. Nem így van ez a koraszülötteknél. Elsősorban a 34. terhességi hét előtt születettek esetében a vékony hámréteg, a hám fokozott áteresztőképessége miatt a barrier funkció csökkent és a normál működés csak a születést követő 2.-3. héten áll be.


Mégis azt tapasztaljuk, hogy a babák bőrének ápolásánál másként kell eljárnunk, mint azt felnőtteknél tennénk. Ennek oka részben az, hogy az irharéteg vékonyabb, a kollagén rostok kötegei kisebbek. Kevesebb az elasztikus rost, így a bababőr kevésbé rugalmas, mint az érettebb bőr. A külső elválasztású mirigyek sűrűbben helyezkednek el, mivel a születés után új mirigyek már nem képződnek, a testfelszín viszont kisebb Érett újszülöttek esetében a bőrre kerülő anyagok fokozott felszívódásáért, a csecsemők, kisgyermekek bőrének felnőttekétől eltérő tulajdonságaiért a vékony szaruréteg, és a bőr magasabb víztartalma, ezen kívül a magas testfelszín/testtömeg hányados, a sok összefekvő hajlat, bőrredő, a magas környezeti hőmérséklet és páratartalom, valamint a popsi tájékán a pelenka által okozott nedves, zárt környezet tehetők felelőssé.

Nézzük meg, milyen fürdetőt használunk!

A csecsemők és a kisgyermekek bőrének helyes ápolása kiemelkedő jelentőségű a bőrbetegségek, esetleges fertőzések megelőzésében is. Ezért nem mindegy, milyen fürdetőszerekkel, samponnal tisztítjuk, ápoljuk a kicsik sérülékeny bőrét. Fontos, hogy a babák fürdetéséhez használatos készítmény ne legyen agresszív, tehát ne oldja le a gyermekek bőrét bevonó hidrolipid réteget. Ez az a réteg, amely lehetővé teszi a bőr ún. barrier funkciójának megfelelő működését, tehát a nemkívánatos anyagok felszívódását megakadályozza a bőr felszínéről, a felépítéséhez és a működéséhez szükséges anyagok bejutását pedig lehetővé teszi. Ha a tisztító szerekkel nemcsak a bőrre került szennyeződést, hanem ezt az elengedhetetlenül fontos réteget is „lemossuk”, a bőr kiszárad, esetleg hajszál vékony repedések is megjelennek a felszínén, amely a bakteriális és a vírusos fertőzések behatolási kapujaként is szerepelhet.

Bőrápoló a legkisebbeknek

Ha a pici bőre száraz, érdemes számukra kifejlesztett testápolót is használni. A bőrápolók egy része olyan lipideket tartalmaz, amelyek a bőrben is előfordulnak. Manapság itt egyre jobban előtérbe kerülnek a természetes, növényekből kivont hatóanyagok. Ezek közül pl. a kamilla gyulladáscsökkentő, a növényi olajok pedig szárazság kezelésére szolgálnak. Megfelelő kombinációjukkal segíthetik a bőr egészségének megőrzését.

Vass Ilona

bőrgyógyász