Bébik, kicsik és nagyok

Szabad teázni a kismamáknak is?

A kismamáknak le kell mondani az élvezeti szerekről, így a túlzott koffeinfogyasztásról is terhességük idején.

Naponta maximum egy-két gyenge kávé fogyasztása megengedett. Szem előtt tartandó, hogy a fekete tea, zöld tea, fehér tea és mate tea is koffeinforrás. Emellett a cukrozott szénsavas italok fogyasztásával is ajánlott felhagyni a terhesség alatt. Mit szabad akkor inni?

Az alternatíva: ásványvíz, gyümölcslevek és bizonyos teák.

A gyümölcstea legyen gyümölcsből!


Mennyit kávézhatnak a kismamák?

Sok elrettentő hírt lehet olvasni, miszerint a koffein fejlődési rendellenességeket okozhat a megszülető gyermeknél stb-stb. Igen, ez megtörténhet, nem mindegy azonban az elfogyasztott mennyiség!

A teák melegen vagy hidegen fogyasztva egyaránt alkalmasak arra, hogy télen átmelegedést, nyáron felfrissülést hozzanak. A kismamáknak elsősorban a gyümölcsteák ajánlhatók, főképpen azok, amik valódi gyümölcsből készültek, nem pedig mesterséges aromákat tartalmaznak. Ügyelni kell arra is, hogy sok esetben gyümölcsteának tűnik a tea, miközben például fekete tea mellett találhatók benne gyümölcsdarabkák. Gondosan tanulmányozni kell a teásdobozokon feltüntetett összetételt, mielőtt a bevásárlókosárba, és főként a csészébe kerül a tea. A gyümölcsteák egészséges szomjoltók, mivel a gyümölcsökben található ásványi anyagok, nyomelemek még a forralás ellenére megmaradnak benne, így a szervezetbe jutva hasznosulhatnak. Finom választás lehet az erdei gyümölcsökből (málna, áfonya, fekete ribizli stb.) vagy az almából készült tea.

Teák magas C-vitamin-tartalommal

A téli időszakban a hibiszkusszal vagy narancshéjjal kevert teákat is fogyaszthatják a várandós nők. Magas C-vitamin-tartalma miatt ajánlott a csipkebogyótea kortyolgatása is.

Kinek nem ajánlott a mentatea?

Aki kedveli a mentolos ízt, kipróbálhatja a mentateát (borsmentát és fodormentát egyaránt), egyetlen kivétel, ha gyomorégéssel küzd a kismama, ekkor jobb kerülni a mentateát, ugyanis az a gyomorsav termelését enyhén fokozhatja.

Az isteni kamilla és citromfű teák

A gyulladáscsökkentő hatású kamillatea vagy a nyugtató, relaxáltató citromfűtea terhesség alatt is nyugodtan fogyasztható. A citromfűteát okosabb dolog estére időzíteni, ugyanis az az elalvásban is segít.

Teák ásványi anyagokkal

A ritkábbnak számító teák közül kipróbálható a homoktövistea.

A napjainkban divatosnak számító édeskés ízű, kicsit talán vaníliára emlékeztető aromájú rooibos tea is bátran iható a terhesség hónapjaiban. A rooibos tea nemcsak kellemes ízű, de egyben ásványi anyagokban is gazdag.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Exit mobile version