10 praktikus tanács a babaszoba berendezéséhez

A legtöbb kismamára – főleg a harmadik trimeszter idején – rátör a fészekrakási vágy, amely a hamarosan világra jövő bébi leendő lakrészének kialakításában, csinosítgatásába csúcsosodik ki…

Mi most összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, amiket érdemes megfontolni, mielőtt belefogunk a gyerekszoba szépítgetésébe!

JÁTÉK-JÁTÉK-JÁTÉK!

Lásd a cikk végén! 🙂

1. Nélkülözhetetlen bútordarabok

A babaáruházakban rengeteg bútort, kiegészítőt árulnak, de mielőtt teljesen eluralkodna rajtunk a kétségbeesés, lássuk be:  legtöbbjükre nincs szükség! Amit viszont mindenképp érdemes beszerezni:

  • egy fekhely, ahol a pici nyugodtan és kényelmesen aludhat

Ez lehet rácsos ágy, bölcső vagy az ágyatokhoz csatlakoztatható kiságy is. A rácsos ágyat a kicsi kb. 3 éves koráig lehet majd használni, de ha olyan ágyat vásárolunk, aminek leszerelhető a rácsa, akkor akár még tovább is elalszik benne. A bölcső használati ideje jóval rövidebb, kb. 4-6 hónapos korig alszanak benne a babák, viszont általában nagyon szeretik a csöppségek.

  • pelenkázó állvány vagy komód

Amíg szobatiszta nem lesz a kicsi (kb. 3 éves kor körül), addig  mindenképpen szükséges egy biztonságos hely, ahol pelenkázni tudjuk a gyerkőcöt.

  • szoptatós fotel

Ha nem is speciális (szoptatós) fotelt választunk, arra akkor is ügyelni kell, hogy ahol a szoptatást tervezzük, az egy nagyon kényelmes ülőalkalmatosság legyen, hiszen naponta több órát használjuk majd, amikor etetjük  a picit vagy csak az álmát őrizzük.

2. A szoba felújítása

Ha a bébi születése előtt tervben van a kicsi szobájának kifestése vagy pl. parkettázása, akkor azt érdemes minél előbb kivitelezni, hogy legyen elegendő idő, amíg a festékek és ragasztóanyagok megszáradnak és kiszellőznek. A legbiztonságosabb, ha a születés várható időpontja előtt 2 hónappal befejeződik a vegyi anyagokkal történő felújítás!

3. Ideális alvóhely

Amikor a kicsi ágyának az ideális helyét keressük, igyekezzünk  egy olyan csendes sarkot találni, ami viszonylag árnyékosabb, és nem éri sem közvetlen napfény, sem pedig az utcai fények nem világítanak rá. Ezek a fényhatások megzavarhatják a baba nyugodt alvását.

4. Pelenkázás

A pelenkázáshoz szükséges kellékeket (pelenka, popsitörlő, popsikrém stb.) tanácsos a pelenkázó állvány közelében tartani, hogy minél inkább kézre essen (a picit soha, egy másodpercre se hagyjuk magára!). Praktikus, ha egy nyitott tárolóban tartjuk ezeket a holmikat, hiszen a pelenkázáshoz szükség lesz mindkét kezünkre. A pelenkázó szivacs legyen mosható vagy könnyen letörölhető, mert a picik mindig kihasználják azt a kósza pillanatot, amikor éppen nincsen rajtuk pelus… Ha nem szeretnénk a babát közvetlenül a vízhatlan szivacsra tenni, akkor választhatunk hozzá huzatot, legalább 2-3 darabot, hogy mindig legyen egy-egy pót darab, amikor a másik mosásban van.

5. Szőnyeg

Ha úgy döntünk, hogy szőnyeget teszünk a pici szobájába, akkor olyat éri meg választani, amit könnyen ki lehet mosni (a padlószőnyeg ebből a szempontból sem igazán praktikus). Ráadásul a szőnyegben megtelepedő por könnyen allergiát okozhat. Egyébként is praktikus, ha minden, amit a gyerekszobába teszünk, mosható, tisztítható.

6. Fal

Mostanában divatos a gyerekszoba falát is dekorálni. Ha nektek is tetszik ez a megoldás, akkor igyekezzünk olyan mintát és színeket választani, amelyek hosszabb ideig is megállják majd a helyüket, és nem lesznek túl babásak a 2-3 éves „nagyfiunk/nagylányunk” számára. A falmatrica költséghatékony megoldás lehet, hiszen könnyű kicserélni, ha megunjuk.

7. Világítás

Jó tanács, hogy legyen kétféle világítás a szobában. Egy viszonylag erősebb az ébrenlét időszakára – ami elég fényt ad a pelenkázásához, játékhoz, és egy gyengébb, éjszakai fény az alváshoz, etetéshez – ami nem zavarja a picit alvás közben sem, ha nem szeretnénk koromsötétben altatni.

8. Színvilág

A babaszoba színvilágának kialakításában nincsenek szabályok, vagy ajánlások. Mindent úgy csinálhatunk, ahogy nekünk jól esik, ahogy mi szépnek, harmonikusnak találjuk! Az azonban fontos, hogy ne zsúfoljuk tele a szobát különböző stílusú kiegészítőkkel, mert a túl sok inger mellett nem lehet kikapcsolódni. Ha színes kiegészítőket választunk, javasolt hozzá a semlegesebb egyszínű bútor és fal, de alakíthatjuk pont fordítva is:  színes bútorok mellé visszafogottabb, egyszerűbb kiegészítőket keresünk. Arra is érdemes figyelni, hogy 2-3 erős színnél egyszerre többet ne használjunk és törekedjünk arra, hogy a szoba harmóniát és barátságos légkört árasszon!

9. Ágynemű

A kisbabáknak nincs szükségük paplanra és párnára! Pici korban az a legegészségesebb, ha egyenesen fekszik, egy viszonylag keményebb matracon, a feje alá pedig érdemes tenni egy – a négy oldalán biztonságosan rögzített – textilpelenkát. A kicsi bébit altathatjuk hálózsákban vagy megfelelően réteges, kényelmes ruhában is, esetleg egy könnyű takaróval még betakarhatjuk. Takaróból érdemes többet is tartani, hiszen azt tudjuk még használni séta közben a babakocsiban vagy az autóban is. De leteríthetjük a szőnyegre, a kanapéra a játékidőhöz, vagy praktikus és higiénikus megoldás lehet, ha nem otthon tesszük le a kicsit.

10. Időzítés

És végül, azt tanácsoljuk, hogy ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra, mert ki tudja, mikor dönt úgy a kisbaba, hogy szeretné megismerni a nagyvilágot! Az utolsó heteket már töltsük pihenéssel, feltöltődéssel, a babázásra való hangolódással. Ilyenkor kimoshatjuk, kivasalhatjuk a pici ruháit, és elvégezhetjük az utolsó simításokat a kuckója szépítgetésében – de a nagyobb megerőltetést igénylő szobaszépítgetést igyekezzünk a 7-8. hónapig befejezni!

JÁTSSZ VELÜNK!

2015. 02.09-től 2015.02.11-ig!

Válaszolj egy könnyű kérdésre és nyerd meg a babyberry 20 000 Ft értékű ajándékutalványát (az utalványt a szerencsés nyertes szabadon felhasználhatja a www.babyberry.hu webáruház teljes kínálatából)!

  •  A kérdés:

Hány kollekció érhető el jelenleg a babyberry kínálatában? 

  • Erre a címre várjuk a megfejtéseket: jatek@galenus.hu

Az ajándékutalványt postán küldjük ki a nyertes által
megadott címre.

Kreatív babaszoba berendezést kívánunk!

babyberry