A biztonságos tamponhasználat 3 aranyszabálya

A tamponhasználat kapcsán számos nézet – és annak ellentéte is – él a köztudatban. Hogy valaki használ-e tampont a menstruáció idején, azt mindenki maga dönti el, ám néhány alapvető higiénés szabály betartását nem szabad szem elől tévesztenünk.

 Első: a kézmosás!

A tamponhasználat egyik legfontosabb szabálya a felhelyezés, csere előtti alapos kézmosás. A nyilvános vagy közös használatú mellékhelységek esetében azt gondolhatjuk, elegendő, ha nem érintkezünk a WC ülőkével, azonban ez közel sem nevezhető elegendő körültekintésnek.

Gyakran pont azokra a részletekre nem ügyelünk, amelyek tényleges fertőzésveszéllyel fenyegetnek. A mosdóhelyiségek kiemelten szennyezett pontjai ugyanis a kilincsek és a mosdókagylók. Ha kihagyjuk a körültekintő kézmosást vagy annak valamely lépését, a kézre kerülő baktériumok (jellemzően Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia coli vagy Shigella) közül a még életképesek könnyen a szájba vagy a szembe kerülhetnek. Nyilvánvaló, hogy a tamponcsere ilyen helyen a higiéniai szempontok fokozott betartását követeli meg, hiszen ezek a kórokozók a nyálkahártyára kerülve l különböző fertőzéseket idézhetnek elő. Ezért a tampon felhelyezése előtt és után is mindig alaposan kezet kell mosni és a felhelyezés előtt a lehető legkisebb felületen érdemes megérinteni a már kicsomagolt tampont!

Tipp!

Ha van választási lehetőség, érdemes inkább papírtörlőt alkalmazni a kézszárító helyett, mivel sok esetben elmulasztják a kézszárító készülékek szűrőjének rendszeres cseréjét. Egy ilyen szárítás befejeztével előfordulhat, hogy újabb kórokozók kerülnek a korábban már tisztára mosott kézre. Arra az esetre, ha kevésbé higiénikus helyen kell tampont cserélnünk, jó, ha van nálunk saját kézfertőtlenítő.

  • Mit jelent az alapos kézmosás?

Meleg vízzel nedvesítsük meg a kezet és szappanozzuk be! A kézmosáshoz megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is. Dörzsöljük át a kezet legalább 20 másodpercen át, mossuk meg a tenyeret,a kézfejet, a csuklót, az ujjak közét, majd öblítsük le bő folyóvízzel! Tiszta, száraz papírtörölközővel itassuk fel róla a nedvességet úgy, hogy teljesen száraz legyen!

Így érdemes tampont cserélni

A tampont rendszeresen kell cserélni, a gyakoriság annak nedvszívó képességétől és a menstruációs vérzés intenzitásától függ. Mivel a vérzés mennyisége a menzesz időtartamán belül is változik, javasolt az intenzitáshoz igazodó tampont választani.

Mindig a lehető legkisebb méret a megfelelő, amelyet körülbelül 3-6 óránként szükséges cserélni. Fontos a megfelelő egyensúly megtalálása, mert az igaz, hogy a tampon gyakori cseréjével elkerülhetjük, hogy az a baktériumok melegágyává váljon, ugyanakkor ha túl korán távolítjuk el, akkor akár irritálhatja is a hüvely nyálkahártyáját.

                             Tudtad?
A WC-ben a vízöblítés során keletkező vízpermet képes cseppfertőzésszerűen eljuttatni a kórokozókat a WC-t használó szervezetébe, és ha a vízpárában légúton terjedő élő kórokozó is előfordul, megtörténhet a fertőzés. Ezért javasolt a fülkét a vízöblítés elindításával egy időben elhagyni.

A cserék megfelelő gyakorisága érdekében időről-időre rákényszerülünk, hogy nyilvános vagy legalábbis közös használatú mellékhelyiségben hajtsuk végre a műveletet, ezért fokozott ellenálló képességre van szükségünk. A fentieken túl a tamponválasztással is tehetünk hüvelyünk egészségének megőrzéséért. Válasszunk probiotikus, például Lacto Naturel (LN) tartalmú tampont! Az ilyen termékek szabadalmaztatott lactobacillus törzsek keverékét tartalmazzák. A rendszeres használat az egészséges hüvelyflóra visszaállítását, fenntartását és megerősítését szolgálja, megelőzve ezzel a hüvely bakteriális egyensúlyának felborulását. Mivel a probiotikus tamponban lévő jótékony tejsav baktériumok a menstruáció alatt képesek megtelepedni a hüvelyben, gyakorlatilag két legyet üthetsz egy csapásra és az amúgy is szükséges tamponhasználattal visszaállíthatjuk, megerősíthetjük hüvelyflóránk egyensúlyát.

Socialize