Szmogban babakocsiban – veszélyes is lehet!

Fokozott veszélyben vannak az allergiás és asztmás gyerekek a szmogban. A Svábhegyi Gyógyintézetben a légzőszervi problémákkal régóta küzdő betegek mellett nagyon sok új páciens is jelentkezett az elmúlt időszakban.

Veszélyben a babakocsiban

Különösen nagy veszélyben vannak az alacsony babakocsiban tolt csecsemők!

“A légköri szennyezést okozó, apró, fél-egy mikron nagyságú porszemcsék szinte akadály nélkül jutnak el a kisebb légutakba, ahol lerakódva akadályozzák az oxigén útját, ez pedig légszomjhoz vezet” – magyarázza Dr. Bánfi Andrea, a Svábhegyi Gyógyintézet csecsemő- és gyermek-tüdőgyógyász szakorvosa. Elmondása szerint a porszemcsék a szem kötő-, és a légutak nyálkahártyáját is ingerlik, ami miatt allergiás tüneteket mutathatnak azok is, akik amúgy nem érzékenyek, vagyis könnyezhet a szemük, és köhögési rohamuk lehet.

A légutakban lerakodott por és vegyi anyagok krónikus hörghurutot, légúti gyulladást okozhatnak, ami sok esetben évek múltán, felnőtt korban jelentkezik.

Ha allergiás vagy asztmás a gyermek

A legnagyobb gondot az allergiás és az asztmás gyerekeknek okozza a szmog, náluk a magas légköri porkoncentráció úgymond „provokálhatja” a légúti tüneteket. Dr. Bánfi Andrea ugyanakkor hangsúlyozza, hogy önmagában a szmog nem szokott asztmás rohamot kiváltani, legfeljebb köhögést, vagy zihálást, de a betegeknek mindenképpen ajánlatos magukkal vinni a rohamoldó, sürgősségi gyógyszereiket. Szmogban az asztmások nehezebben kapnak levegőt, normál mozgásnál is olyan tüneteik vannak, mintha futnának, vagy extra terhelés érné őket.

A szakértő tanácsa:

  • A szakember az egészséges és a beteg gyerekek számára is egyaránt azt tanácsolja, hogy bármennyire is a levegőre csábít a napsütés és a kellemes hőmérséklet, szabad levegőn ne végezzenek fizikai aktivitást, például ne sportoljanak a parkban, vagy kerüljék a forgalmas helyeket, így az ottani játszótereket is, inkább a magasabban fekvő helyeken tartózkodjanak.
  • A Svábhegyi Gyógyintézetnél felhívják a figyelmet arra, hogy mielőbb forduljanak szakorvoshoz azokkal a gyerekekkel, akiknél eddig nem jelentkeztek allergiás problémák, ám a szmog hatására megjelentek a jellemző tünetek. A betegség korai felismerése révén ugyanis megelőzhető az allergia súlyosbodása, illetve a kapcsolódó betegségek, így az asztma kialakulása. A gyors és szakszerű segítség az érintett gyerekek további életminőségét alapvetően meghatározhatja!

Svábhegyi Gyógyintézet

patikamagazin.hu