A férfiak biológiai órája is ketyeg

A férfiak biológiai órája éppen úgy ketyeg, mint a nőké; ha később vállalnak gyermeket, jelentősen csökken a megtermékenyítő képességük – derült ki egy átfogó kutatásból, amelyet Otagoi Egyetem kutatói végeztek.

Az Otagoi Egyetem legújabb kutatásában a férfiak életkora és a spermiumok minősége közötti összefüggéseket vizsgálta. A kutatás vezetője Dr. Sheri Johnoson és szerzőtársai 90 különböző tanulmányba bevont, közel 94 000 pácienst vizsgáltak meg mintegy 30 országból. Az eredményeket pedig a neves „Ageging Research Rewievers” nevű nemzetközi lapban publikálták.

Kettőn áll a vásár

Amíg a nők kora köztudottan negatív hatással van a termékenységre, hiszen a kor előrehaladtával a petesejt elöregszik, a nő nehezebben tudja kihordani, megszülni a magzatot addig a férfiak korral összefüggő megtermékenyítő képességét mindeddig figyelmen kívül hagyták, pedig a megtermékenyítés sikerességében kettőn áll a vásár.

35 felett

A kutatók azt állítják, hogy a férfiak gyermeknemzési képessége sem tart örökké – legalábbis a gyermek egészségét károsító következmények nélkül. A biológiai óra pedig még gyorsabban pöröghet, ha a férfiak nem törődnek egészségükkel. A felmérés tanulsága szerint már 35 év fölött jelentős mértékben romolhat a férfi megtermékenyítő képessége, sőt mindez növeli a terhességi komplikációk, szülészeti szövődmények kialakulását.

Dr Johnson a “minél előbb, annál jobb” elvet vallja, ha gyerekvállalásra adjuk a fejünket. “Ha az apaságot valamilyen okból el mégis el kell halasztani, a férfiaknak meg kell próbálni a legjobb erőnlétben maradni, elkerülve a dohányzást és az elhízást”– javasolja a szakember. Hozzátette, hogy a kor előrehaladtával a fokozódó oxidatív stressz következtében fellépő mikrotápanyag, antioxidáns és vitaminhiány is közvetlen kapcsolatba hozható a megtermékenyítő képesség csökkenésével. A tervezett gyermekvállalása előtt épp ezért érdemes a férfiak szervezetét is időben „feltunningolni”.

Három fontos hónap

A spermaképződés, folyamata, amelynek során a herékben kialakulnak a spermiumok, hozzávetőleg három hónapig tart: 72 napon át fejlődnek, majd további 30 napon át érnek. Ez azt is jelent, hogy amennyiben a sperma növelés során probléma adódik, akkor legalább ennyi időt kell várni, hogy a sperma minőségére és sperma mennyiség növelésére irányuló kezelés, változtatás meghozza a hatását. Következésképp, legalább 3 hónappal a tervezett megtermékenyítési kísérlet előtt érdemes tudatosan változtatni életvitelünkön, helytelen étkezési szokásainkon. Felgyorsult világunkban egyre nehezebb azonban betartani az egészséges diétát, ezért a sperma növelés folyamatának optimalizálása miatt is ajánlott az antioxidánsok, illetve mikrotápanyagok tápszer formájában történő fokozott bevitele.

www.profertil.hu

Goodwill Pharma