Kevesebb mellékhatás

A terápiánál mindig lényeges szempont, hogy minél kevesebb mellékhatás lépjen fel. Különösen fontos ez a gyerekek esetében.

Már az inkák életmódjában is jelentős szerepet játszott a füstölés, ezt mutatják a fennmaradt, agyagból, cserépből készült díszes füstölők. De az araboknál és a zsidó kultúrában is meghatározó ezek használata. Elsősorban levegő- és helyiségfertőtlenítés céllal, de a belégzés útján kialakuló terápiás hatásnak is jelentősége volt.

Az inhalálás jótékony hatásai

Ez az ősi gyógymód aztán évszázadokon át folyamatosan jelen volt a „házipatikában”. A mai modern idők terápiás területének széles tárházában is jelen van egyre nagyobb jelentőséggel.


Egyrészt azért, mert az inhalálás során a hatóanyag – ami lehet gyógynövény, gyógyszer, vagy egyszerű só – közvetlenül a légutakba kerül. Ez a légúti megbetegedéseknél nagyon előnyös, mert azonnali hatás érhető el.
Másrészt nagyon nagy előnye az inhalálásnak, hogy kikerüli a májat és a gyomor-bél rendszert, s nem a véráram útján jut a légutakba a hatóanyag.

Belélegezni vagy lenyelni?

Nem mindegy a gyógyszeralkalmazáskor, mert ez utóbbinál jóval több mellékhatás jelentkezhet, és a hatásra is hosszabb ideig kell várni. Ma már az inhaláláshoz megfelelő készülékeket lehet kapni, amelyekkel kényelmesen és biztonságosan végezhető a művelet.

Galenus