Új köldökcsonk ápolási "trend"

A csecsemőápolás tudománya változik. Az ismeretek bővülésével újabb és újabb módszereket javasolnak a szakemberek. Példaként szolgál erre a köldökcsonk ápolásának a módja, ami a legújabb javaslat szerint 70%-os etil-alkoholon kívül mást nem igényel.

Pár évvel ezelőtt az újszülöttek köldökcsonkját rutinszerűen kellett alkoholozni és hexaklorofénes hintőporral szórni. Ezt tanították, mondták a csecsemős nővérek, a gyermekorvosok és a védőnők. Mára ez megváltozott.

Gyógyszerészi szempontból a hintőpor mint gyógyszerforma nem tekinthető korszerűnek. Amellett, hogy eltömíti a bőr pórusait, nem megfelelő alkalmazásnál belégzés is létrejöhet, ami újszülötteknél súlyos következményekkel (irritáció, tüdőfibrózis) járhat. A hexaklorofénes, fertőtlenítő hatású hintőpor újszülötteknél való alkalmazásánál külön figyelmet kellett fordítani arra, hogy abból csak a köldökcsonk közelében volt szabad kiszórni a port, hogy az ne kerülhessen az újszülött légútjaiba. Ráadásul kiderült, hogy a hexaklorofént magas koncentrációban, nagyobb testfelületen alkalmazva az agyi károsodás kockázata is fennáll.

Mi kell tudni a köldökcsonk helyes ellátásáról manapság?

  • A köldökcsonk a magzatot és édesanyját összekötő köldökzsinór születés utáni maradványa. Az újszülöttek köldökcsonkja az idő múlásával egyre inkább kiszárad, összetöpped, megkeményedik, a színe sötétes, feketés lesz, majd a 7-14. napok táján magától leesik. Ha leesik, egy kis nyílt seb látható a helyén, esetleg kevés véres/rózsaszínes folyadék szivárgása észlelhető. A leesésig, és azt követően is ügyelni kell arra, nehogy elfertőződjön a csonk.

  • A köldökcsonk környékének gyulladásra utaló pirosas elszíneződése vagy körülötte bűzös váladék felhalmozódása gyanúra adnak okot. Ebben az esetben a gyermekorvos felkeresése szükséges.
  • A fertőzés elkerülése érdekében szárazon kell tartani a köldökcsonkot. Azt sebtapasszal vagy bármiféle más kötszerrel lezárni nem szabad. Pelenkázáskor ügyelni kell arra, hogy lehetőleg a pelenka se fedje be. Számos, egyszer használatos újszülött-pelenka kialakításakor figyelnek a köldökcsonk szabadon hagyására és a pelenka elülső-felső része ennek megfelelően van kialakítva.
  • Fürdetéskor a köldökcsonkot lehetőleg ne érje víz! Az újszülöttek fürdetésének kevés, néhány centiméter mély vízben kell történni, nem szükséges a babákat a víz alá meríteni, úsztatni!
  • Ma leggyakrabban azt javasolják, hogy a fertőzések megelőzése érdekében napi 2-3 alkalommal, amikor a baba csupaszon van, a köldökcsonk 70 %-os etil-alkohollal (latinul: Alcoholum dilutum Ph. Hg. VII.) való letörlése is történjen meg. Ehhez kevés alkohollal át kell itatni egy steril vágott mullpólya-darabot, vagy fültisztító pálcát, és a köldökcsonk szilárd végét kézbe fogva, kicsit megemelve, a körülötte, alatta lévő területeket le kell tisztítani. Az ott lerakódott váladékot el kell távolítani.
  • A köldökcsonkban nem találhatók idegek, így a köldökcsonk mozgatása a baba számára nem fájdalmas, bár az újszülöttek gyakran intenzív sírással válaszolnak a műveletre.
  • A köldökcsonk ápolása során a csonk körüli területet lehetőleg ne érje alkohol, mert az újszülöttek érzékeny bőre kipirosodással reagálhat rá.
  • Az Amerikai Egyesült Államokban azt tartják, hogy a köldökcsonk ápolása a szárazon tartáson kívül semmiféle extra ellátást nem igényel. Egyes szülészeteken hazánkban is terjedőben van ez a nézet; miszerint az a lehető legjobb, ha nem teszünk semmit. Mi az amerikai „minimalizmus” alapja? Megfigyelték, hogy az alkoholos kezelés egyes esetekben későbbi időre tolhatja a köldökcsonk leesését, ugyanakkor az esetlegesen megtelepedő kórokozó baktériumok számában nem találtak markáns különbséget az alkohollal, illetve az a nélkül ápolt köldökcsonkok között.

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész