Félelem és megszégyenülés nélkül: bukás és bevizelés a kicsiknél

Az első hónapokban gyakori, hogy a baba szopások után némi tejet bukik, néha a szülők számára ijesztő mennyiséget is…

Az általános iskolát kezdők több mint 10%-nál fordul elő, a fiúknál megközelíti a 15%-ot is azoknak az aránya, akik éjszaka bepisilnek…

Ennek egyik oka lehet, hogy az anyatej folyékony és az első hetekben nem működik tökéletesen a baba gyomrának záróizma. Az is előfordul, hogy a kicsi túl sokat szopik, ezért a feleslegtől bukással szabadul meg. Amikor a csecsemő szopás közben vagy utána köhög, akkor az előidézheti a nagyobb mennyiségű bukást.

Megelőzési javaslatok:

  • Szopás előtt ne hagyja a picit sokáig sírni, mert levegőt nyel közben.
  • Szoptatás közben többször böfiztesse meg.
  • A szopás után ne nagyon mozgassa a babát.
  • Fektesse az oldalára, mert így ki tud folyni a folyadék a szájából.

 

Fontos: a cumisüvegből táplált babák általában többet buknak!

A váladék felfogására a picik feje alá gyakran tesznek pelenkát. Ennek ellenére sokszor átázik a lepedő és a matrac is, melyben gyorsan elszaporodnak a káros baktériumok és a gombák. A kellemetlen szag is állandósulhat.
A jó matracok átlélegző tulajdonságúak, ami miatt nem fülled be a kicsi fejecskéje, háta. Régen a váladékok felfogására gumilepedőt használtak a pamutlepedő alatt. Ez a lepedő nem csak csörög a baba minden mozdulatára, de leblokkolja a matrac átlélegző tulajdonságát és ezért a baba beizzad. Gyakran összegyűrődik és így „töri” az érzékeny bőrt és akár fájdalmat is okozhat. Ez a probléma fokozottan jelentkezik nagyobb gyerekeknél, akik már intenzíven mozognak, felállnak a kiságyban.

Javaslom, hogy használjanak átlélegző, vízzáró tulajdonságú, körbe gumis lepedőt. Az a jó, aminek puha 100% pamut a babával érintkező felülete. A matrac felőli oldala vízzáró, de puha átlélegző poliuretán.

Gyermekek éjszakai bevizelése

Az általános iskolát kezdők több mint 10%-nál fordul elő, a fiúknál megközelíti a 15%-ot is azoknak az aránya, akik éjszaka bepisilnek. Leggyakrabban a gyermek szorongása váltja ki, pl. családi probléma, óvodai, iskolai beszoktatás, kistestvér születése. A szülőknek a gyermekekkel szembeni túlzott elvárásai is kiválthatják az ágybavizelést.

Amit ne tegyenek a gyermekkel, mert nem használ:

  • Ne pelenkázzák be és ne keltsék fel éjszaka pisilni. Mindkettő azt az ingert erősíti, hogy lehet félálomba is pisilni. Ezekkel a módszerekkel késleltetik a szobatisztaság kialakulását.
  • Ne szidják, büntessék.

Ami jó lehet ilyenkor:

  • Türelemmel, sok szeretettel viselkedjenek a gyerekkel.
  • Teremtsenek olyan körülményeket, amivel gyorsan, diszkrétem meg tudják oldani a pisis holmik cseréjét a matrac szennyeződése nélkül.

A gyermek ágybavizelése az egész család mindennapjait befolyásolja. Nem pihen kielégítően a gyermek, de a szülőknek sem egyszerű az „éjszakai műszak”.

Javaslat: kapható speciális szobatisztaságra szoktató lepedő is, melyet egy mozdulattal le tudnak venni az ágyról.

Gyakran előforduló „baleset”, hogy az óvodában a délutáni alváskor bepisil a gyermek. Könnyíti a probléma kezelését a speciális szobatisztaságra szoktató matracvédő lepedő használata.

Sokszor csúfolják, kinevetik, visszamaradottnak titulálják a nem szobatiszta óvodást, de főleg a kisiskolást. Segítsenek, támogassák a gyereket, adjanak neki időt rá, hogy megtanulja „kontrollálni” a testét.

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő