Az édességek veszélyei

Közeledik a mikulás és a karácsony. Az ajándékba kapott édességeknek nagyon nehéz ellenállni, és ilyenkor a gyermekek lényegesen több édességet fogyasztanak, mint egyébként. Nekünk felnőtteknek kell odafigyelni, hogy ne vigyék túlzásba gyermekeink az édességek fogyasztását, ne nassoljanak.

A 10 dkg-os télapó csoki – magas szénhidrát és zsírtartalma miatt – akár 500-600 kcal-t is tartalmazhat. Napi két 10 dkg-os télapó csoki elfogyasztása már biztosan fedezi a kisded napi kalóriaszükségletét, tehát ne csodálkozzunk, ha gyermekünk ilyenkor nem eszi meg a gyümölcsöt és/vagy a főzeléket.

A sok édességet fogyasztó gyermek rossz étvágyú lesz

Mindennapi gyermekorvosi tapasztalat, hogy a sápadt rossz étvágyú gyermekek több édességet esznek. Az édesség elfogyasztása sokszor örömszerzési forrás. Azt javaslom a szülőknek, hogy szánjanak több időt a közös játékra, a beszélgetésre. Az együtt töltött idő nagyobb örömet jelent a gyermek számára, mint egy tábla csokoládé. Igaz ez sokkal fárasztóbb, időigényesebb, mint megvenni a csokit, de hosszú távon biztosan eredményesebb. Ne jutalmazzuk a gyereket egy ötösért, egy jó cselekedetért csokival, vagy nyalókával, mert ezzel csak erősítjük az édesség iránti vágyukat.

A sok édesség a fogaknak sem tesz jót

A fogszuvasodást savképző baktériumok okozzák. Ezek a baktériumok a szájban levő szénhidrátokat – amik az édesség elfogyasztása után mindig jelen vannak – lebontják és a lebontási folyamat melléktermékeként savas anyagok képződnek. Ezek a savas anyagok károsítják a fog zománcát, aminek következtében kioldódik a fog alapanyaga és lyukassá válik a fog. Rendszeres édesség, vagy mézes tea fogyasztását követően a fog felszíne lekopik, és fekete csonk fogak alakulnak ki.

Allergia és hiperaktivitás az édességtől?

Számos karácsonyi édesség, különösen a szaloncukor mesterséges ételszínezéket, adalékanyagokat tartalmazhat. Ezek az anyagok sok esetben allergiát válthatnak ki, így gyermekeknél ekcémát, asztmát provokálhatnak.

Az utóbbi évek kutatásai felvetették, hogy kapcsolat lehet a figyelemhiány, hiperaktivitás kialakulása és az étel színezékek fogyasztása között. A figyelemhiányos hiperaktivitás betegség, vagy angol nevéből már nálunk is jól ismert rövidítés szerint – Attention-Defficit/Hyperactivity Disorders- ADHD- egy gyakori betegség, majdnem minden iskolai osztályban előfordul egy-két ilyen gyermek. Az ilyen kisgyermekek indulatosak, izgő-mozgóak, nem tudnak végig ülni egy tanórát, állandóan beszélgetnek óra alatt és zavarják társaikat. Mai ismereteink szerint az ADHD genetikai és környezeti tényezők hatására alakul ki. Számos kutatás igazolta, hogy az ételszínezékek adása fokozta, azok elvonása pedig csökkentette az ADHD tüneteit. Számos ételszínezéket karcinogén hatásuk miatt már kivontak a forgalomból, azonban a forgalomban levők ADHD- fokozó hatása megmaradt. Az USA-ban kiadott neves orvosi folyóiratban idén megjelent közlemény szerint bizonyos ételszínezékek olyan anyagokat tartalmaznak, amik fokozzák a bélhámsejtekben egy adrenalinhoz hasonló anyag termelődését, ami felelős lehet az ADHD kialakulásáért.

Úgy gondolom, hogy az ünnepek közeledtével gyermekeink egészségének a védelme érdekében ételszínezéktől mentes, lehetőség szerint bio alapanyagok felhasználásával készült, alacsony natív cukrot tartalmazó édességet válasszunk gyermekünknek.

Dr. Tausz István
házi gyermekorvos