Magzatvédő multivitaminok – Ezért van rájuk szükség! (1.rész)

Csaknem minden nőben él az ősi vágy, hogy édesanya legyen, vagyis eleget tegyen a nők legszebb küldetésének, a gyermekek világra hozatalának. Korunk nőinek azonban ugyanúgy helyt kell állniuk a társadalmi munkában, mint a férfiaknak, vagyis róluk két bőrt húznak le. Emiatt csökkent drasztikusan az elmúlt évtizedekben a családonkénti gyermekszám és ezzel párhuzamosan nagyon felértékelődött a születendő kisbabák egészségessége. Az áldott állapot 9 hónapja alatt ezért sok kismama retteg a fejlődési rendellenességek esetleges kialakulásától magzatjukban. A tudomány újabb eredményeinek hasznosítása sokat segíthet e rendellenességek megelőzésében és ezek között kiemelt a jelentősége az ún. magzatvédő vitaminok fejlődési rendellenességet kivédő hatásának.

Miért élnek vele kevésbé a magyar kismamák?

Amikor 2000-ben az USA Nemzeti Egészségi Intézete (NIH) felmérte az elmúlt 25 év közegészségügyi jelentőségű eredményeit, az 5 legfontosabb közé a magzatvédő vitaminok fejlődési rendellenességet kivédő hatása is bekerült. Erre mi is büszkék lehetünk, mert e kutatásokban nekünk is oroszlánrészünk volt. Ennek megfelelően a világ fejlett egészségügyi kultúrájú országaiban a fejlődési rendellenességeknek ez a megelőzési lehetősége az egészségvédelmi programok élére került. Nem eredménytelenül, az újabb statisztikai adatok szerint Hollandiában a leendő várandósok 73%-a, Angliában 56%-uk él is ezzel a lehetőséggel. Sajnos Magyarország a sereghajtók közé tartozik.

Mindent meg kell tennünk e hazai kedvezőtlen helyzet javítása érdekében. Ennek érdekében tettünk erőfeszítéseket az elmúlt évek tudományos kutatási tapasztalatai alapján új magyar magzatvédő multivitamin készítmények előállítására. A nagy nemzetközi és magyar gyógyszergyárak számos multivitamint forgalmaztak, amik igen nagyszámú komponenst tartalmaztak, mivel érvényesíteni akarták ezek általános jótékony hatását. Véleményünk szerint hasznosabb olyan kevesebb komponensből álló készítmények forgalmazása, amelyek viszont tudományosan igazoltan alkalmasak bizonyos speciális célok elérésére.

  • Magzatvédő multivitamin 1

Elengedhetetlen a folsav

Az 1984-ben elkezdett és 1991-ben befejezett magyar kettős-vak kutatásban először igazoltuk, hogy a kis adag (0,8 mg) folsavtartalmú mikroelem-kombináció alkalmas a nyitott gerinc/agy- és koponyahiány (spina bifida/anencephalia, rövidítése SBA) mintegy 90%-ának a kivédésére. Sokáig nem igazán értettük ennek mechanizmusát. Legtöbben a táplálkozás hiányosságainak pótlására gondoltak, noha ez a védőhatás a jól táplálkozó nők várandóssága során is érvényesült. A genetika forradalmának korszakát éljük az orvosláson belül, és ennek köszönhető a legfontosabb magyarázat e fejlődési rendellenességek kivédhetőségére.

Milyen vitaminokat tartalmaz a magzatvédő multivitamin?

A magzatvédő vitaminok alatt 4 B-vitamint, nevezetesen a folsav, B12- (kobalamin), B6- (piridoxin) és B2- (riboflavin) vitamint értjük. Kétségtelenül a legfontosabb a folsav, mégis együttesen jobb hatásfokúak az SBA-k kivédésében. Ennek megfelelőn ennek ez új magyar készítménynek ez a 4 vitamin fontos összetevője.

A magzatvédő vitaminok közül a folsav a legfontosabb, de a másik három B-vitamin növeli SBA-megelőző hatását. A magzatvédő vitaminok együttese az SBA-k mintegy 90%-ának kivédésére képes, míg a folsavtól csak 50–70%-uk kivédését remélhetjük. Másrészt a magyar kutatások szerint, amit később más országokban is megerősítettek, a négy magzatvédő vitamint tartalmazó készítmény a szívrendellenességek jelentős hányadának a megelőzésére is alkalmas. Sőt, más rendellenességek ily módon történő kivédése mellett is egyre több kutatási eredmény szól. Az Egészségügyi

Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint a magzatvédő vitaminokkal az összes fejlődési rendellenesség mintegy egyharmada védhető ki.

A magzatvédő vitaminok tehát nem valamely táplálkozási hiány pótolnak, hanem egy génhiba okozta fejlődési zavart korrigálnak

Így súlyos félreértés az a még orvosok körében is elterjedt téveszme, hogy e rendellenességek kivédése érdekében elégséges egészségesen táplálkozni. Fontos tudni, hogy a szintetikusan előállított folsavnak ismert természetes formája is táplálékokban. A spenótban, a sóskában, a brokkoliban, a fejes salátában stb. előforduló vitamin neve folát (latinul folium=zöldlevél). A természetes folát és a mesterséges folsav kémiai felépítése különbözik, azért a folsav sokkal könnyebben szívódik fel a gyomor-bél rendszerből, mint a folát. Biológiai hatásuk átmenetet képez egymás közt, mivel a folsav is folátokra bomlik a szervezetben. (Éppen ezért e természetes és mesterséges vitamin együttesét Hollandiában B11-vitaminnak nevezik, érdemes lenne nálunk is ezt a gyakorlatot követni.) Az USA Tudományos Akadémiájának állásfoglalása szerint egészséges várandósokban az SBA megelőzése céljából adható folsav dózisának felső határa az 1 mg. A magyar asszonyok napi folátbevitele 0,16 mg körül van, ezért 0,8 mg folsavat tartalmaz a Magzatvédő multivitamin 1. Együttesen sem haladja meg értékük az 1 mg-ot, és a magyar kutatásokban a 0,8 mg folsavtartalmú multivitamin jótékony hatása igazolódott be. Brit szakemberek kiszámolták, hogy e vitamin szükséges mennyiségét napi 15 tányér spenót elfogyasztásával lehetne elérni… Erre még a gyermekük egészségéért „mindenre” hajlandó leendő édesanyákat sem lehet rábeszélni.

Magyarországon a B2- és B6-vitamin szükséges mennyisége sem jut be a táplálék révén a várandósok szervezetébe. Csupán a B12-vitamin fogyasztása tűnik elégségesnek hazánkban. A lényeg tehát az, hogy az SBA megelőzése nem oldható meg folátban és más vitaminban dús táplálkozással.

A magzatvédő vitaminok hatékonyságának kulcskérdése, hogy szedésüket a fogamzás előtt kell elkezdeni

Sajnos Magyarországon a várandósságok mintegy felét nem tervezik, ilyenkor az asszonyok a kimaradt havivérzés alapján, tehát a 42. gesztációs nap után eszmélnek a terhességükre. Ekkor az SBA-k megelőzése érdekében már késő e vitaminok szedését elkezdeni, mivel ez a fejlődési rendellenesség már kialakulóban van. Mégis, a szívrendellenesség kivédése érdekében még ilyenkor is érdemes elkezdeni szedésüket, és ezt a terhesség 14. hetéig helyes folytatni.

A lényeg azonban az, hogy a magzatvédő vitaminokat tartalmazó készítmény szedését a tervezett fogamzás előtt legalább egy hónappal ajánlott elkezdeni.

Sőt, a legújabb kutatások szerint optimálisnak a fogamzást megelőző 2-3 hónapos szedésük tekinthető. Természetesen arra is érdemes gondolni, hogy a kívánt fogamzás Magyarországon 3-4 hónap alatt következik be.

Kevés a  D-vitamin és a jódhiány is aggasztó a kismamák körében

Ugyanakkor az újabb kutatások egyértelműen igazolták. hogy a magyar várandósok jelentős része D-vitamin- és jódhiányban szenved. Az ózonpajzs elvékonyodása miatt az embereket fokozott mértékben érik a napsugárzás ártó komponensei, ezért észlelték a bőrrákok gyakoriságának az emelkedését. A sikeres felvilágosító programok révén az emberek el is kezdtek védekezni – különösen a déli órák tűző napsugaraival szemben. Oly sikeresen, hogy a napsugárzás hatására a bőrben keletkező D-vitamin drasztikusan csökkent és a D-vitamin-hiány számos egészségi ártalom megjelenését fokozta, és a magzat csontfejlődését is kedvezőtlenül befolyásolta.

A jódhiány is jelentős Magyarországon, ebben az ivóvizek klórozása is ludas. A magzatban a 14. héten lép működésbe a pajzsmirigy és hormonjainak termeléséhez nagy mennyiségű jódra van szükség. A pajzsmirigy fontos szerepet játszik az élettani folyamatok szabályozásában. Az sem jó, ha túlműködik, de az sem jó, ha alulteljesít. A jódhiány ez utóbbit okozza, és emiatt például az agyfejlődés lelassul, rontva a gyermekek későbbi értelmi adottságait.

Mindezek miatt tartottuk szükségesnek e két komponenst az új Magzatvédő multivitamin 1 készítményben.

Ezért kell a vas és az E-vitamin

A magyar várandósok mintegy 10%-a vashiányos anémiában szenved, ez indokolja a vas alkalmazását, míg az E-vitamin a termékenységet javító hatása miatt került be a készítménybe.

A fejlődési rendellenességek orvosi ellátásában optimális megoldásnak mindenképpen a megelőzés tekinthető, mivel olyan defekt állapotokról van szó, ahol az orvosi beavatkozások után is csak ritkán érhető el teljes helyreállítás. A megelőzéskor a kórokok semlegesítése révén védjük ki kialakulásukat, erre mutatnak példát a magzatvédő vitaminok.

Koraszülés-megelőzés magzatvédő vitaminnal?

Erről cikkünk 2. részében olvashat!
 
 
†Dr. Czeizel Endre

genetikus