Az újszülöttek bőre

A selymesen puha bababőr egyedülálló, és nem csak tapintásra. Számos élettani paramétert illetően eltér a felnőttek bőrétől.

Az újszülött babák bőrének az alapos megismerése jelentős segítség az ideális ápolószerek, tisztítószerek megtalálásában, kifejlesztésében.

Újszülötteknél és koraszülötteknél a bőrfelület és a testtömeg aránya nagymértékben eltér a felnőttkori arányoktól. Míg egy átlagban 3 kg-os újszülöttnél 1 kg testtömegre kb. 700 cm² bőrfelület jut, addig egy felnőttnél átlagban csak kb. 250 cm².

A bőrgyógyászati készítményekkel koraszülötteknél és újszülötteknél óvatosan kell bánni, hiszen a magas bőrfelület/testtömeg arány miatt egy adott bőrfelület bekenése esetén magas lehet az egy testtömegkilogrammra jutó hatóanyag-mennyiség.

A bőrt alkotó három fő réteg: a legkülső hám, a középső irha és a legalsó bőralja réteg már koraszülötteknél is megtalálható, azonban a két külső réteg közötti kapcsolat gyengébb, mint felnőtteknél. A laza kapcsolatra visszavezethetően könnyen jöhet létre felhólyagosodás vagy gyulladásos folyamatok okozta kiütésképződés.

Nagyon vékony a bébik bőre

Főként a koraszülöttek, de az újszülöttek bőre is jelentősen vékonyabb és átjárhatóbb, mint az érett, felnőtt bőr. A túlzott átjárhatóság mindkét „irányban” veszélyes lehet. A koraszülöttek bőre rövid időn belül viszonylag nagy mennyiségű víz vesztésére képes, ami magában hordozza a kiszáradás veszélyét. Míg egy 29 hétre született koraszülöttnél óránként 17 gramm az egy négyzetméternyi testfelületre vonatkoztatott vízveszteség, addig egy 40. hétre született újszülött estén ez a vízveszteség mindössze 5-6 gramm. A külvilágból is bejuthatnak azonban a bőrbe és a mélyebben fekvő szövetekbe, szervekbe is vegyszerek, a gyógyszerek hatóanyagai stb. A fokozott átjárhatóság vagy áteresztőképesség a bőrön alkalmazott gyógyszeres készítmények esetén óvatosságra int. A kenőcsök, krémek, gélek hatóanyag-tartalmának jelentősebb százaléka képes felszívódni, mint felnőtteknél.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész