A test védekezése

Az immunrendszer szervezetünk védelmi rendszere. Amíg erős, mindent legyőz, ha legyengül, már nem tud a segítségünkre lenni.

A végzetes nyomelemhiány

Az immunrendszer működésének kézzel fogható bizonyítékát id. Béres József adta a kezünkbe. Először állategészségügyi megfigyeléseivel, majd később ezek alapján kifejlesztett találmányával, a Béres cseppel. Elmélete szerint a talaj összetétele, adottsága, nyomelemtartalma alapfontosságú a növények számára, és rendkívül szoros kapcsolat van a talaj nyomelem-ellátottsága és a növények életminősége, betegsége, egészsége között. Mivel az állatok növényeket esznek, ha a növényben nincs elég nyomelem, akkor az állatok is nyomelemhiányossá válnak. Az volt a feltevése, hogy a gyógyíthatatlan betegségek hátterében is állhat nyomelemhiány, és ezt számtalan kísérlettel igazolta is.

Tehát az immunrendszer szoros összefüggésbe hozható a betegségek kialakulásával, sőt azok súlyosbodásával.

Az immunrendszer

Az immunrendszer sejtek, szövetek és szervek összetett rendszere, mely a szervezetet kórokozók, idegen anyagok, vagy akár a szervezetben kialakuló daganatok ellen védi. Csökkent, vagy hibás működése súlyos betegségeket (immunhiányos állapotok, autoimmun betegségek, allergia) okoz. Az immunrendszer részben „készen áll” a szervezet megvédésére, részben különböző ingerekre aktiválódik, immunválasz keletkezik.

Az immunrendszer segítségével a szervezet a számára idegen anyagok (baktériumok, vírusok, élettelen anyagok, pl. toxinok, gyógyszerek vagy akár egy szálka) ellen védekezik.              

Hogyan segíthetjük immunrendszerünket a védekezésben?

Az immunrendszer működésének támogatói az ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok. Ezek olyan kémiai anyagok, melyek a szervezet normális működése számára elengedhetetlenek és amelyeket a szervezet egyáltalán nem, vagy nem elegendő mennyiségben (vitaminok) képes előállítani.

Ezért figyelni kell ezek bevitelére, vagy adott élethelyzetben azok pótlására.

Galenus