A hangsúly a szoptatáson legyen! – Cumisüvegből is boldogan

A szülést követő hetekben az édesanyáknak arra kell összpontosítaniuk, hogy a szoptatás biztonságosan, eredményesen, mindkettőjüknek boldogságot okozva történjen.

Vannak olyan élethelyzetek, pl. a mamának vissza kell mennie dolgozni, de fenn szeretné tartani a szoptatást, anyatejes táplálást. Emiatt megpróbálni sem meri cumisüvegből megetetni a picit, hogy felkészüljenek arra az időszakra, amikor napközben nincs otthon, mert fél, hogy gyermeke elutasítja a szopást.

Csak ajánlja, ne erőltesse!

A cumisüveget nyugodt környezetben kell bevezetni. A babának fel kell ajánlani, hogy szájába vegye az etetőcumit, de ezt sose erőltesse! Megpróbálhatja az etetőcumival simogatni a baba száját és arcát. A cumi a baba szájába álljon egy kicsit felfelé, a szájpadlását érintse, ne a nyelvét. Abban az esetben, ha a pici ellenáll vagy sír, tartson szünetet és később próbálja meg újra. Fontos, hogy elkerülje a küzdelmet, hogy ne alakuljon ki a babában rossz érzés a cumisüveges etetéssel kapcsolatban se.

A legelső cumisüveg ajánlása

Amikor szoptatott babának először ad cumisüvegből enni, kezdje maximum 30 ml lefejt tejjel. A mennyiséget lassan, 15 ml-ként emelje.

Segítse a babát a cumisüveghez való alkalmazkodásban

Legyen türelmes, nyugodt, pozitív és kitartó, mert ez egy új készsége a babának. A picik általában könnyebben elfogadják a cumisüveget amikor álmosak vagy nem különösebben éhesek.

Gyakorlat teszi a „mestert”

A szoptató anyuka legnagyobb félelme, hogyha visszatér dolgozni, akkor a baba nem fogja elfogadni a cumisüveget. Ez egy tanult készség, ezért jogos az ilyen irányú félelem. A gyakorlatot életben kell tartani és lehetőleg heti háromszor próbálja meg a cumisüvegből való evést. Nem kell teljes cumisüveggel megetetni, hanem kicsit rövidebb szoptatás után kb. 30 ml etetésével már hozzászokik a baba.

Megfelelő tempójú, szeretetteljes etetési pozíció

Cumisüveges etetés közben is tartsa a babát úgy, hogy szorosan simuljon a testéhez. A cumisüveget majdnem vízszintesen tartsák, de mindenképpen úgy, hogy a cumi legyen tele tejjel. Így a baba maga tudja irányítani a tej áramlását és nincs erőltetve, hogy a túl sok tejet, ami a szájába folyik, gyorsan lenyelje. A tipikus döntött ringató cumisüveges etető pozícióban a tej gyorsabban folyik a gravitáció miatt, ezért a babának sokkal gyorsabban kell innia, mint ahogy azt természetesen kívánná. A félig ülő vagy ülő pozíció segíti a nyugodtabb evést. Amikor a baba szünetet tart vagy mély levegőt vesz, akkor ez jel a szülőnek, hogy vegye ki a cumit a szájából, büfiztesse meg, beszéljen hozzá, tartsanak egy kis szünetet az evésben. Annak nincs oka, hogy elvegyük a cumisüveget a picitől, ha boldogan, aktívan szívja, csak azért mert már eltelt 5 perc vagy megitta azt a mennyiséget, amit elterveztek. Fontos, hogy soha ne tartsák fel túlságosan a cumisüveget, mert az a tej félrenyeléséhez vezethet. Kapható a kereskedelemben olyan etetőcumi, ami csak akkor nyílik meg és folyik belőle a folyadék, ha a baba szívja. Ilyen cumival a baba nem nyel félre és nem eszi túl magát.

A fogorvosok véleménye

A cumisüvegek etetőcumijából – néhány kivétellel – akkor is folyik valamennyi folyadék, ha a baba nem fejt ki erőt. Amikor ivás közben a baba álomba merül, folyadék marad a szájában. Szoptatáskor a tej csak akkor tud a szájába kerülni, ha izommunkát végez. Ez elkerülhetetlenül szükséges a csecsemő álkapcsának megfelelő fejlődéséhez, ezért is javasolt a legalább féléves korig tartó szoptatás. A tejben lévő tejcukorból (laktózból) a szájban lévő mikroorganizmusok hatására keletkező tejsav tönkreteszi a tejfogak zománcrétegét és fogszuvasodáshoz vezet. Ezért is lényeges, hogy ha cumisüvegből is kell táplálniuk a picit, akkor lehetőleg olyat válasszanak aminek etetőcumija csak a baba erőteljes szívására nyílik meg.

Soha ne feledjék, hogy a babáknak nemcsak szopáskor, hanem cumisüveges etetésnél is szükségük van a fizikai és szellemi kapcsolattartásra.

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő