Köhögéscsillapítók, köptetők – szoptató anyáknak

Számos oka és típusa létezik a köhögésnek és a köhögés elleni gyógyszereknek is: vény nélküli és vényre kapható köhögéscsillapítók és köptetők sorakoznak a gyógyszertárak polcain. A szoptató anyáknak azonban nem könnyű választani, hiszen arra is gondolniuk kell, hogy a beszedett gyógyszerek hatóanyagai az anyatejbe kiválasztódnak és bejutnak a szoptatott csecsemő szervezetébe is. Ők milyen gyógyszereket alkalmazhatnak, ha makacs köhögés kínozza őket?

Nem mindegy, hogy száraz vagy hurutos köhögés kezelésére szorul az anyuka

A száraz köhögés, ami általában egyes vírusfertőzések velejárója, vagy szállópor belélegzése okozza, nem juttat váladékot a felszínre, ugyanakkor kellemetlen és csillapításra szorul.

  • Száraz köhögésnél lehetőleg kerülendő hatóanyagok:

A recept nélkül kapható köhögéscsillapítókkal óvatosnak kell lenni; sem a prenoxdiazin hatóanyagú tablettákat, sem a dextrometorfán hatóanyagú szirupokat nem javasolják szoptató anyáknak. A betegtájékoztatókban általában az szerepel, hogy nem áll rendelkezésre elegendő adat a szoptatás alatti alkalmazásukat illetően. Ha a köhögés már kínzó, akkor mérlegelést követően, a kezelőorvos javaslatára, rövid ideig alkalmazhatók dextrometorfánt tartalmazó szerek. Tudni kell azonban, hogy légzési apnoe-ra, légzéskimaradásra hajlamos csecsemők esetén az anyatejjel kiválasztódó köhögéscsillapító hatóanyagok veszélyesek lehetnek! Az anyatejjel a csecsemők szervezetébe jutott köhögéscsillapítók a légzésüket nehezíthetik, akadályozhatják.
Mi a helyzet a kodeint, dihidrokodeint tartalmazó köhögéscsillapító szerekkel?

A kodein mintegy 10 %-a morfinná alakul át az anya szervezetében, ami az anyatejjel a csecsemőbe esetlegesen átjutva akár légzésmegálláshoz is vezethet. Indokolatlan alkalmazás esetén veszélyes hatóanyag lehet a kodein és a dihidrokodein, szoptatás alatti használatuk kerülendő.

Ártalmatlannak tűnik, mégsem ajánlott: a zsályás cukorka. A zsálya-bonbon közkedvelt szopogatós cukorka nemcsak torokfájás, de rekedtség, köhögés esetén is. A zsályát tartalmazó termékek szoptatás alatti használata mégis kerülendő, mert megfigyelések alapján a zsálya a tejelválasztás mértékét csökkentheti.

  • Száraz köhögésnél javasolt hatóanyagok:

Napjainkban népszerűek az izlandi zuzmót tartalmazó szerek. Krákogás, száraz levegő okozta légúti irritáció, rekedtség, igénybe vett hangszálak esetén – szoptatás alatt is – használhatók a zuzmó kivonatát tartalmazó szopogatós pasztillák.

A köhögés másik típusánál, a hurutos köhögésnél tapadós, zöldessárga vagy fehéres színű nyák, köpet jelenik meg. Lényeges tudni, hogy az ilyen, ún. produktív köhögést nem szabad köhögéscsillapítókkal csillapítani, a lerakódott nyákot el kell távolítani.
Elsőként bőséges folyadékfogyasztással és sós vizes inhalációval kell próbálkozni. Ha ez nem bizonyul elegendőnek, akkor a nyák eltávolításához köptetőkre és/vagy hurutoldókra van szükség.

A gyógyszeres hatóanyagok közül az acetilcisztein, az ambroxol és a bromhexin a legismertebbek, amik szirupokként, szuszpenziókként, vízben oldandó granulátumként, (pezsgő)tablettaként kaphatók a gyógyszertárakban. Bár a szoptatási időszakban való használatukat illetően a betegtájékoztatóik a kockázat-haszon mérlegelésére intenek, ezeket a szereket nem tartják veszélyesnek a szoptatott csecsemőre nézve. A legtöbb tapasztalat az acetil-ciszteinnel kapcsolatban áll rendelkezésre. Úgy tűnik, hogy a csecsemők jól tolerálják, ha viszonylag rövid ideig az édesanyjuk az említett szereket szedi.
Az évtizedek óta használt kakukkfüves köptető (latin néven: Elixirium thymi compositum) az orvossal való megbeszélést követően használható. A készítmény előírásszerű adagolása esetén annak az alkoholtartalma nem okoz problémát a szoptatott csecsemőben, ellenben a készítmény bromid-só összetevője aluszékonyabbá teheti a gyermeket, és a bőrén akneszerű pattanások megjelenését okozhatja.

A növényi hatóanyagok között kutatva: a borostyánlevélből készült kivonatot tartalmazó szerek köptető hatásúak. Alkalmazásukat illetően klinikai vizsgálatok eddig még nem történtek. Esetleges használatukkor az anyatej ízének megváltozásával számolni kell.

Általános szabály, hogy minden esetben bő mennyiségű folyadékkal ajánlott a köptető gyógyszerek bevétele, hiszen maga a folyadék is hozzájárul a légcsőben és hörgőkben letapadt nyák eltávolításához. A gyógyszereknek a szedése idején fokozottan ügyelni kell a nagy mennyiségű folyadék-fogyasztásra, ami akár napi 3-4 liter is lehet.

A szedett gyógyszerek adagolási rendjének az orvossal és gyógyszerésszel való megbeszélése szoptató anyáknál kiemelten fontos! A szakemberekkel való egyeztetés nélküli öngyógyítás szoptató anyák esetén az anyára és a csecsemőre nézve is veszélyes lehet!

Dr. Budai Marianna Ph.D.
szakgyógyszerész